Hana Janků - československá Turandot v La Scale

25. říjen 2015

„Brava la cecoslovacca“ volalo publikum milánské La Scaly, když zde v úloze princezny Turandot vystoupila brněnská sopraniska Hana Janků.

Nejproslulejší italský operní dům jí dal přednost před desítkami pěvkyň, které se tu při konkurzu v roce 1967 ucházely o smlouvu. Úspěch v La Scale ji otevřel cestu k dalším rolím a na další prestižní evropská jeviště.

V Itálii zpívala na všech významných scénách od Terstu po Bolognu, od Florencie po Catanii. Zvláštní vztah ji poutal k Římu, kde získala prestižní cenu Il sagittario d´oro. Opakovaně byla zvána do veronské Arény a Teatro Colón do Buenos Aires, sklízela úspěchy ve Vídni, v Berlíně, Stuttgartu, Hamburku, Düsseldorfu i v Londýně.


V pořadu Ad libitum jsme uvedli nahrávky, které Hana Janků v šedesátých letech minulého století natočila v Brně, a nabídnli jsme ukázku ze Smetanovy opery Dalibor v nastudování dirigenta Jaroslava Krombholze. Z brněnského rozhlasu pochází také rozhovor, který s Hanou Janků před lety vedla Jitka Fukačová.

Jejími jevištními partnery byli Placido Domingo, Franco Corelli či Carlo Bergonzi. Legendární švédská sopranistka Birgit Nilson ji označila za nejlepší světovou Turandot své doby. Jako emigrantka však u nás měla upadnout do zapomenutí.

02865681.jpeg

Jakkoliv zdolávala s noblesou nejobtížnější pěvecké partie, neunesla obtížnou životní situaci, do níž se dostala. Kvůli nemoci ukončila divadelní pěveckou kariéru, která jí byla smyslem života.

V roce 1990 se ještě na slavnostním koncertu ukázala obecenstvu v Brně, byla jmenována Čestnou členkou opery. Zemřela předčasně v 55 letech.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio