Haló, tady Bergdorf Goodman. Češka Hana Shannon mluví o tom, jaké to je být malířkou v New Yorku

20. červenec 2020

Jak těžké je dostat svoje obrazy do veřejného prostoru v devítimiliónovém New Yorku? Rodačka z malé vsi Kovářov Hana Shannon to zkouší už dvacet let. Její práce zdobily vitríny luxusního obchodního centra a k vidění byly také v České národní budově. Ve svém ateliéru na Long Island City o tom všem hovořila s Renátou Spisarovou. 

Absolventka malířství na pražské Akademii výtvarných umění Hana Shannon se narodila ve vesnici Kovářov nedaleko Olomouce. Už dvacet let ale žije v New Yorku. Ve městě, kam ji tehdy na návštěvu pozvala kamarádka a jež jí už na letišti učarovalo svou svobodnou atmosférou.

Teď sedí ve svém ateliéru na Long Island City mezi rozpracovanými obrazy krajin a siluet. Siluety zajímavých osobností – například Milana Kundery, Franze Kafky nebo Josefa Čapka – začala malovat v době, kdy se doma starala o tři malé děti. Mentální podporou jí byla kamarádka, u které tmavé motivy na světlém podkladu viděla poprvé. 

Franz Kafka, malířka Hana Shannon

„Pak jsem si prosadila, že si otevřu ateliér, a zkontaktovala jsem se s Společností pro vědy a umění (SVU) v New Yorku. Jeho zástupci mě pozvali na prezentaci nazvanou 6-Minute Challenge, kde se představují různí umělci a vědci, a nakonec jsem pro ně udělala sérii siluet Čechů spojených s USA,“ vypráví. Prezentace proběhla loni v březnu a dnes jsou siluety od Hany Shannon k vidění v restauraci České národní budovy. Visí ve výloze, takže je mohou vidět i lidé, kteří procházejí kolem po chodníku. Hana to vnímá téměř jako znamení. I její umělecká premiéra v New Yorku totiž souvisela právě s vitrínou.

Malířka Hana Shannon v ateliéru

Když se v pětadvaceti do New Yorku přestěhovala, živila se prací v restauracích a kavárnách (v jedné z nich obsluhovala například zpěvačku Patti Smith.) Zároveň ale zkoušela štěstí jako výtvarnice. Ve West Village vyvěsila na ulici pár oxeroxovaných plakátů s nabídkou portrétů. Jednoho večera ji domů na pevnou linku zavolal ředitel luxusního obchodu Bergdorf Goodman. Ačkoliv z počátku netušila, s jakou institucí ji právě osud spojil, nakonec se domluvili a její portréty nějaký čas zdobily výlohy v 57. ulici nedaleko Central Parku. V místě, kudy týdně projde milion a půl lidí. Tento projekt Haně Shannon přinesl ještě několik dalších zakázek. Jak ale ve Vizitce potvrdila, prorazit na newyorské scéně pro ni ani po dvaceti letech není jednoduché.

Už v začátcích si podala inzerát, ve kterém jakožto mladá česká umělkyně hledala někoho, kdo by ji zastupoval. Galeristu jí inzerát nepřinesl, úplným fiaskem to ale také nedopadlo: seznámila se tak se svým nynějším manželem.

Jaká byla cesta Hany Shannon z Hané do New Yorku? Proč miluje ostré barvy a jakou zvláštní zálibu má její muž? Poslechněte si celou Vizitku.

Spustit audio