Haló, haló, víte kdo byl první mobilní operátor u nás?

19. červen 2016

Jako první mobilní operátor v České republice se v roce 1991 objevil EuroTel. Tehdy ještě jako napůl státní firma, součást Telecomu.

Od svého začátku měl zařízenou výhradní pětiletou licenci na provozování veřejné analogové mobilní sítě NMT. Tím si získal monopolní postavení.

Na začátku byl mobilní telefon jen pro opravdové boháče. Nejlevnější paušál začínal na 1500, přičemž průměrná měsíční mzda v té době byla 8000 korun.

Podle ceníku z roku 1991 se cena volání pohybovala od 4,60 do 12,60 korun za minutu. Hovor se vždy účtoval za každou započatou půl minutu a platil se i příchozí hovor. Samotný mobilní telefon tehdy svými rozměry připomínal spíše armádní vysílačku.


Noví operátoři se profilovali podobně jako politické strany. Jedni lákali mladé podnikatele, jiní mířili na rodinné programy. Mobilní telefon se stal kapesním a rychle se rozšířil.

Kromě drahého přístroje, se kterým bylo pevně spjaté telefonní číslo, jste museli platit aktivaci za několik desítek tisíc korun.

Až po roce 1996 se mohla rozvíjet konkurence. S operátorem Paegas a příchodem digitálního telefonního systému GSM se stal mobil dostupným téměř pro každého. Pokrytí v té době bylo přibližně 50 % území České republiky.

Na konci devadesátých let chtěli volat mobilním telefonem už téměř všichni. Na telefonní služby se uplatňovala pouze 5% daň a telefonování za volantem podle tehdejších zákonů nebyl žádný problém.

autoři: Martina Holá , per
Spustit audio