Háblův teleskop – výstava malíře Patrika Hábla

20. květen 2011

Ještě do pátku 27. května je v galerii Art pro v Revoluční ulici v Praze otevřena výstava obrazů a objektů malíře Patrika Hábla nazvaná „Háblův teleskop“.

Patrik Hábl, který v letech 1994–2000 studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru profesora Pavla Nešlehy, současně představuje pod názvem „Snozřivosti“ retrospektivní průřez ze své tvorby v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích.

02342354.jpeg

Patrik Hábl je v kontextu současného českého výtvarného umění autor těžko zařaditelný. Jeho tvorba se od vyjádření krajiny a figury v krajině v posledních letech stále více posouvá k abstrakci, rozpouští se do volných struktur a útvarů, reflektuje vztah mezi hmotou a prázdnotou, noří se do hloubi pocitů, tkání a vesmírů i vybuchuje jako sopka či vzdálená hvězda.

Karel Oujezdský se na pondělní vernisáži Patrika Hábla zeptal, zda se jeho expozice ironicky nazvaná „Háblův teleskop“ skutečně nějak dotýká kosmu, astronomie a procesů ve vesmíru.

Výstavu „Háblův teleskop“ si můžete v Art pro Gallery v Revoluční třídě 20 v Praze 1 prohlédnout do 27. května. V Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích je do 26. června otevřena Háblova velká retrospektivní výstava nazvaná „Snozřivosti“.

Spustit audio