Gustav Vasa. Světová premiéra jediné dochované opery Leopolda Koželuha

29. září 2018

Drama o zakladateli švédské královské dynastie napsal Leopold Koželuh jako alegorii zednářských představ o správném uspořádání světa, za Koželuhova života nebyla opera patrně nikdy provedena. Světová premiéra se konala v Helsinkách v březnu 2018, hlavní ženskou roli ztvárnila sopranistka Martina Janková. K poslechu do 28. října 2018.

Romantický duch Gustava Vasy se ukrývá v hudbě i v libretu. To klade paralelu a zároveň rozpor mezi osvobození země a vlastní matky. První švédský král se zde objevuje v idealizované podobě osvoboditele. Jeho vlastenectví je podrobeno kruté zkoušce, protože dánský král drží v zajetí Vasovu matku Cecilii a posílá mu ultimatum: pokud Vasa zaútočí, jeho matka přijde o život.

Z hudby Gustava Vasy je slyšet nejen blízkost k Beethovenovi, ale také náznaky stylu Franze Schuberta či Carla Marii von Webera. Árie se vymykají schematickým repeticím se zdobením a připomínají spíš velké scény, jak je budoval ve svých vážných operách Rossini – závěrečné efektní pasáže v nich vyrůstají z postupně rozvíjeného recitativu.

Leopold Koželuh: Gustav Vasa
Opera o třech dějstvích. Záznam světové premiéry Koželuhovy jediné dochované opery. Musiikkitalo, Helsinki, 3. 3. 2018.
Osoby a obsazení: Gustav Vasa (Mario Zeffiri), Kristian II. (Cornelius Uhle), Kristina Gyllenstierna (Martina Janková), Cecilie, Vasova matka (Helena Juntunen), Margareta Vasa (Monica Groop), Sevrin Norrby (Niall Chorell). Helsinský komorní sbor, Helsinský barokní orchestr. Provedení řídí Aapo Häkkinen.

autor: Boris Klepal
Spustit audio