Gundega Repšeová: Před nebeskou bránou. Taťjana Medvecká čte povídku oceňované lotyšské spisovatelky

10. prosinec 2022

Mezi množstvím nových jmen v současné lotyšské literatuře zaujala svými neobvyklými příběhy i autorka střední generace Gundega Repšeová. Z její knihy povídek vybíráme tragikomický monolog ženy, která před smrtí promlouvá se svatým Petrem. A nutno říci, že to nedělá s žádnou posvátnou úctou. K němu, ani k sobě samotné. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Vybral a přeložil: Michal Škrabal
Účinkují: Taťjana Medvecká, Jan Vlasák
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2006

Gundega Repšeová (1960) se narodila v lotyšské Rize. Tam také na státní výtvarné akademii vystudovala historii a teorii umění. Po škole se z ní stala literární redaktorka v Lotyšském svazu výtvarných umělců. K literatuře se ale brzy přiblížila i jako autorka. Její první knihou byla sbírka povídek nazvaná Koncert pro mé přátele v krabici s popelem. O rok později, tedy v roce 1988, se na pultech objevil první román Ohnivé znamení. V něm Repšeová ukázala, jak zásadní dopad má sovětské zřízení na život lotyšských umělců.

Povídek se ale autorka nikdy úplně nevzdala, v devadesátých letech zazářila s knihou Sedm povídek o lásce. Z ní vybírali i editoři sborníku Krajinou samoty, který u nás vyšel v roce 2006. Repšeová se tu zařadila po bok dalších výrazných autorek Lotyška a ukázala, že se nebojí ani silných témat jako filozofické reflexe lidské existence nebo vztahu člověka k sobě samému i k Bohu. Dokazuje to i povídka Před nebeskou bránou, kterou dnes nabízíme. 

autor: Michal Škrabal
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.