Grioti, derviši a irská banshee

4. říjen 2016

Čas od času si položíme otázku, kdo jsme a odkud kam vlastně jdeme, a protože většinou nemůžeme nalézt vyčerpávající odpověď, vršíme další otázky (jako například Beatles v písni Eleanor Rigby: koukni na ty upuštěné lidi, odkud jsou a kam patří?) nebo docházíme k poněkud magickým závěrům s nádechem nadpřirozena.

Tak také popisuje Alex Haley v knize Kořeny hledání svých afrických předků a dochází až do Gambie ke starému griotovi – vykladači historie, který mu vyzpívá (grioti při výkladu dějin vždy zpívají za doprovodu hudby a také tančí!), co má v paměti a mezi záplavou informací o tom, kdo si kdy koho vzal, kdo zbohatl nebo zchudl, koho sežral lev, nalezne i větu o svém praprapra- který „odešel nařezat dřevo a už ho nikdo neviděl“, protože právě tak ho dle ústní tradice odvlekli do otroctví.

Ano, naše osobní dějiny mají reálný podklad, je však těžké ho nalézt. A my věříme, že byly doby, kdy jsme mluvili se stromy a skalami a byli jsme propojeni s celým světem a rozuměli jsme mu. Stejně tak hledáme ty, kteří se ve svém hledání dostali dál, a jestli si myslíte, že v dnešní moderní době po něčem takovém lidé netouží, protože vše vysvětluje věda, mýlíte se.

Domací blog posluchače jazzu Jazzová myš zahajuje v říjnu magickou sérii na toto téma a první díl se věnuje mágům a kouzelníkům, protože i v současné hudbě vznikají skladby o griotech, derviších a nadpřirozených bytostech.

Zkušeným cestovatelem do nadreálna je John Zorn a pokud máte alespoň některé desky s jeho sérií o andělech, víte, o čem mluvím. Na jeho desce o esoterických tajemstvích a skrytých tradicích Východu The Concealed nacházíme také portrét derviše. Derviš je stoupenec súfismu, který se snaží různými metodami hraničícími s magií dosáhnout spojení s Bohem, tedy se svou vlastní podstatou. Je nutno říci, že súfismus čerpal také z řeckého novoplatónství a některých esoterických učení. V průběhu dějin se mísil s křesťanstvím a indickými naukami. Tančící derviše můžeme stále spatřit například v Turecku.

Zorn nahrával s kapelou složenou ze členů jeho dvou oblíbených sestav, Bar Kokhba a The Dreamers a sám na nahrávce hraje na altku. Vedle něj tu vystupují esa moderního jazzu Joey Baron, Trevor Dunn, Mark Feldman, Erik Friedlander, John Medeski a Kenny Wollesen.

Tajemstvím dervišů se také věnoval Dave Holland, který v roce 1995 vydal desku World Tria s kytaristou Kevinem Eubanksem a perkusistou Mino Cineluem. Na desce interpretují jeho skladbu The Whirling Dervish a vy ji uslyšíte.

03722533.jpeg

Nemusíme si dlouho vysvětlovat, jak vzrušující by bylo, kdyby tu existoval takový místní griot, který by nám za zpěvu lidovek a Kmochových pochodů vyzpíval naše osobní dějiny. Grioti ovšem pobývali na dvorech místních afrických vládců, vychovávali jejich potomky, vedli dvorský protokol a rozhodovali spory mezi kmeny, protože znali to, čemu se říká v soudní hantýrce precedens. Kytarista Lionel Loueke pocházející z Beninu složil pro své album Mwaliko o Griotovi píseň, kterou vám zazpívá.

A nepochybujte o tom, že jazzmani mají také své grioty, tedy strážce tradic. Přesvědčí vás o tom trumpetista Baikida Carroll, který na své album Marionettes on a High Wire zařadil skladbu Griotův poslední tanec, věnovanou průkopníkovi etnické fúze Donu Cherrymu. Kdo by neznal Cherryho roztomilé kapesní trumpetky!

Ovšem i my v Evropě máme své mágy a kouzelníky, i když je už pojímáme trochu jinak, spíš hozené trochu do nadpřirozena. John Abercrombie vám zahraje svou skladbu Banshee. Banshee, se dá volně přeložit jako žena z kopců, též známá jako víla smrti, je to irská a skotská mytologická bytost, která se projevuje táhlým zoufalým kvílením a pláčem, jímž zvěstuje smrt některého z členů rodiny. Podle pověstí má každá důležitá rodina v Irsku svou vlastní banshee a významným šlechtickým rodinám se také zjevuje nejčastěji, ovšem občas ji mohou spatřit i obyčejní lidé. Možná ji tam na nějakém turné slyšel kvílet i tento americký kytarista.

Co dodat? Abych byl spravedlivý k vám, co na nějaké magické kejkle nevěříte, navrhuji na závěr třeba četbu Čaroděje ze země Oz. Baumova kniha vás pobaví a vy možná ty staré mágy vezmete na milost. Závěr našeho pořadu bude patřit kvintetu Aarona Parkse a jeho Čarodějovi. Dobrá hudba, ať už názvem myslel kohokoli.

autor: Pavel Dostál
Spustit audio