Graz nebo Štýrský Hradec? Dvě jména - jedno město s mnoha proměnnými a všudypřítomnou kulturou

11. květen 2019

Místo, do kterého je radost se vracet nejen za literaturou, za umělci či uměleckým experimentem. S nositelkou letošní ceny Magnesia Litera a loňskou laureátkou rakouské literární ceny Stadtschreiberin von Graz, spisovatelkou Radkou Denemarkovou, se projdeme městem, které nepřestává inspirovat. Připravila Eliška Závodná.

Profesor Klaus Kastberger, germanista a ředitel Domu literatury v Grazu, se společně s šedesáti literáty nejenom z Rakouska, pokusil o jakýsi druh literárního průvodce po městě, které nepřestává inspirovat. V lednu roku 2018 vyšla v Grazu publikace nazvaná „Štýrský Hradec. Se spisovatelkami a spisovateli na nevšedních místech ve městě“ - německý spisovatel Veit Heinichen, Švýcarka slovenského původu Ilma Rakusa i Radka Denemarková patří mezi ně.

Graz miluje umělecký experiment

Veit Heinichen je přesvědčen, že svou cestu po městě nemohl začít nikde jinde, než v samotném centru, u domu, ve kterém kdysi žil mystik Jakob Lorber: „Štýrský Hradec má krásné názvy ulic. Když se po nich člověk prochází, může nádherně snít. A nepotřebuje k tomu jít daleko. Nikoho možná ani nenapadne zamýšlet se například nad tím, proč za Panskou uličkou následuje ulička Panenská, která dál pokračuje uličkou Ženskou. Když těmi uličkami prochází cizinec, nedívá se při chůzi pouze na chodník, ale z času na čas zvedne oči výš. Nápis na malé kamenné destičce nad vchodem domu číslo 4 hned vedle elektronického oka, které, jak jsem byl ujišťován, není oko Boží, prozrazuje: Zde žil Jakob Lorber, písař Páně, který v roce 1840 přijal v tomto domě Zjevení boží.“

 Štýrský Hradec a literatura

Klasik německé literatury prohlašoval, že každá literatura ponechaná sama sobě posléze zešedne, není-li znovu oživena cizí účastí. Něco takového v Grazu nehrozí. Už léta bývá jakýmsi azylem, především pro spisovatele v nesnázích. Svědčí o tom i jedna z literárních cen, kterou město už od roku 1988 uděluje. Její první nositelkou byla česká německy píšící spisovatelka Libuše Moníková. Po třiceti letech ji získala další česká spisovatelka, Radka Denemarková, držitelka letošní ceny Magnesia Litera v kategorii Kniha roku.

Stadtschreiber - Stadtschreiberin…

Literatura v nejrůznějších podobách žije ve Štýrském Hradci, v Grazu, dodneška. Jak připomíná Radka Denemarková, v Rakousku to literáty táhne většinou do Vídně, v německy mluvícím světě je to samozřejmě Berlín. Graz přesto zůstává střediskem literárního dění, které žije nejenom v Domě literatury, ale také v redakcích časopisů Manuscripta a Lichtungen. I jejich vydavatelé a redaktoři se postupně stávají téměř mýtickými postavami, jak konstatuje Ilma Rakusa, švýcarská spisovatelka a překladatelka: „Je to místo setkávání pro všechny posedlé literaturou, je to mýtická adresa v Grazu. Kancelář literárního časopisu Manuscripte v Sackstrasse 17. Časopis je vydáván už padesát sedm let a jeho zakladatel i vydavatel Alfred Kolleritsch sedí ještě stále téměř každé dopoledne za svým psacím stolem, přijímá návštěvy a telefonuje s přáteli - spisovateli z celého světa.“

autor: Eliška Závodná
Spustit audio