Grammy 2021: Poslední pocty pro Chicka Coreu a znepokojivý nástup digitálního světa

15. březen 2021

Zdánlivě zanedbatelný fakt, že letos bylo vyhlašování cen Grammy odsunuto z ledna na březen, možná nakonec ovlivnil podobu jeho letošních výsledků trochu víc. V jazzových kategoriích kartami pravděpodobně na poslední chvíli zamíchalo úmrtí zásadního hudebníka a miláčka publika, Chicka Corey.

Poslouchejte dnes v 18:00

Jazzový podvečer Davida Brady, Grammy 2021
Na Vltavě

Jde o jeden z nejsilnějších momentů letošního udělování cen Grammy. Chick Corea získal dvě Grammy za nahrávku, která vyšla už před dvěma lety. Coreaova oceněná deska Trilogy 2 je na jedné straně výjimečná, ovšem za normálních okolností by byl žhavějším tipem zázrak loňského roku, album RoundAgain kvarteta J. Redman, B. Mehldau, Ch. McBride a B. Blade.

Jakoby se ukazovalo, že s Chickem Coreou odchází stará doba. Naopak jednu cenu v rámci jazzové kategorie získalo do budoucna znepokojivě vzhlížející album Marii Schneider nazvané Data Lords rozdělující svět na temný „The Digital World“ a na optimistický a hravý „Our Natural World. Tím se porotci historicky už po několikáté přiklonili ke společenské angažovanosti v rámci hudební tvorby.

Překvapením je také přítomnost kapely Christiana Scotta a orchestru Snarky Puppy mimo jazzovou kategorii, což je velký úspěch současného jazzu rozlévajícího se i do jiných žánrů a oslovujícího širší než jazzové publikum.

Důležitá je taky nominace orchestru Orina Evanse, která ukazuje, že tento hudebník opravdu není jen ten druhý pianista z The Bad Plus po Ethanovi Iversonovi.

Cena pro Kurta Ellinga, jenž vydal album s Danilo Perezem, jako by vyzdvihovala fakt, že přestože jde o komplikovaný koncept, navíc nesnadný na poslech, výsledek se mimořádně povedl. Kurt Elling v ní vyšel obohacujícím způsobem ze své komfortní zóny.

Dvě naděje českého klávesisty Ondřeje Pivce, účinkujícího na nominované desce All Rise Gregoryho Portera a figurujícího coby producenta singlu Sit On Down hudebního uskupení The Baylor Project, nakonec cenu nezískaly.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.