Gottfried Keller: Kovář svého štěstí. Mistrovská novela o jednom snaživém seldwylském živnostníkovi

9. září 2022

Hans Kabes ze Seldwyly se už nechce jmenovat Honza Zelí a změní si jméno na John Kabys. A teď už mu ke štěstí chybí jen ta pravá manželka s pořádným věnem... Povídku švýcarského německy píšícího prozaika čte Stanislav Šárský. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Čte: Stanislav Šárský
Připravil: Tomáš Kukulka
Překlad: E. A. Saudek
Režie: Pavla Pešatová
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 1993

Klasik švýcarské literatury Gottfried Keller (1819–1890) je známý především jako autor autobiografického románu Zelený Jindřich a cyklu novel Lidé seldwylští, mezi které patří i slavná balada Romeo a Julie na vsi. Do vltavské řady Povídka ale tentokrát vybíráme jiný příběh – Kovář svého štěstí. I zde si autor bere na mušku maloměstskou společnost z poloviny 19. století s jejími hříchy a špatnostmi, mamonářskou tupostí a závistivostí.  

Hans Kabes ze Seldwyly se už nechce jmenovat Honza Zelí a změní si jméno na John Kabys. A teď už mu ke štěstí chybí jen ta pravá manželka s pořádným věnem a dobrým příjmením. Náhoda mu přivede do cesty jeho vzdáleného strýce Litumleie, který se honosí s falešným rodokmenem a Hanse adoptuje za vlastního. Zdá se, že Hans má už své štěstí na dosah, ale pletky se strýcovou manželkou ho dostanou do pěkné šlamastyky...

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.