Gotické hádanky s The Sisters Of Mercy

25. březen 2009

The Sisters Of Mercy i devatenáctý rok po vydání poslední řadovky Vision Thing nepřestávají svou existencí dráždit davy fanoušků, kteří je, i přes nevoli pana principála, doprovázejí po celém světě. Kultovní status skupině přinesl i titul kapely s největším počtem pirátských nahrávek. Gothic rockoví veteráni přijíždějí na Apríla koncertovat do Divadla Archa. A my vám poodhalíme roušku před jejich pražským gigem.

Podle současných pravidel hudebního průmyslu by po nich už neměl štěknout ani pes. Šestnáct let nevydali ani čárku a ještě navíc se od svých skalních fanoušků distancují, jak to jen jde. O koho se jedná? O skupinu Andrew Eldriche The Sisters Of Mercy, největší ikonu gotického rocku, která nalezla za čtvrtstoletí svého fungování stovky, ba tisíce inspirovaných následovníků a ještě více oddaných epigonů. The Sisters Of Mercy ale nejsou mrtví, naopak. V poslední době pravidelně vyráží na obsáhlá turné po celém světě a zaplňují jednu halu za druhou. Nic na tom ale nemění nevyřčená, proklatě dlouho položená otázka, a co dál?

00888538.jpeg

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU POZVÁNKU!

Z těsného chomoutu nahrávací smlouvy se vyvázali obskurní nahrávkou Go Figure undergroundově tanečního projektu SSV, která nikdy oficiálně nespatřila světlo světa, a od té doby jen revitalizují skladby, které známe z dřívějška. Světlo do temného tunelu nepřinesla ani série reedicí starších alb, která zpřístupnila posluchačům dříve nevydané rarity a remixy.

Čím to, že tato kapela stále jako magnet přitahuje nové i staré fanoušky po celém světě? Je to prazvláštní mix odkazů Leonarda Cohena, který přinesl skupině i název? Louh minimalistického rocku s post punkovým nádechem a street rockově stadiónový nápřah, který ukázal Guns'n'Roses, kudy si začátkem 90. let pomoci k masové popularitě? Nebo soustava temných suken, které obepínají frontmana od palby všetečných dotazů plus zvláštní kouzlo jeho extrémně hlubokého barytonu, které přináší sofistikované texty plné literárních odkazů jdoucích až k Shakespearovi? Erotických imaginací a politických narážek konzervativního směru?

00889280.jpeg

To dnes asi nerozluštíme. Tak či tak přijíždějí do Čech počtvrté a bude zajímavé, v jakém složení se tentokrát představí (krom tichého Dr. Avalanche se v kapele nikdo dlouho neohřál), jestli raritně představí nějakou novinku, kterou tu tam vypustí ve svém setlistu (v letošním roce je to kousek Arms), a ... a to bude to nejdůležitější, zda bude mít vystoupení The Sisters Of Mercy drajv poslední koncertní zastávky na festivalu Love Planet.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio