Gogolův Revizor na scéně v Mladé Boleslavi. Hra o lidské hlouposti a závisti je podle tvůrců i po 180 letech stále aktuální

14. prosinec 2018 17:55

Městské divadlo Mladá Boleslav navštíví Revizor. Premiéru má dnes večer, nejbližší reprízy jsou v pondělí a v úterý. Hrát se bude i na Silvestra.

Gogolův Revizor patří k nejslavnějším divadelním komediím, tady v Boleslavi se bude hrát ale poprvé. Geniálně jednoduchá zápletka se točí kolem vysokého státního úředníka, který má inkognito přijet na kontrolu.

Městské divadlo Mladá Boleslav uvádí Gogolova Revizora. V roli Hejtmana uvidíte uměleckého šéfa souboru Petra Mikesku

Proč je druhou premiérou této sezóny vysvětlila dramaturgyně Lenka Smrčková. „My vždycky hledáme před Vánocemi nějaký komediální titul. Letos jsme chtěli něco klasického a Revizor nám přišel jako nejlepší text s hezkými hereckými příležitostmi pro náš soubor,“ říká dramaturgyně.

Městské divadlo uvede satirickou komedii Nikolaje Vasiljeviče Gogola Revizor. Uplácet se bude ve velkém. Revizor je sice aktuální hra, realizační tým se rozhodl pro klasickou inscenaci

„Ono je to o hlouposti a závisti, ale řešené s gogolovským vtipem,“ dodává režisér Štěpán Pácl, který v Mladé Boleslavi režíruje poprvé. S boleslavským souborem se mu dobře spolupracovalo.

Součástí inscenace je i živá hudba. Vykutáleného podvodníka Chlestakova hraje v boleslavském divadle Milan Ligač.

Režie satirické komedie Revizor v Městském divadle Mladá Boleslav se ujal Štěpán Pácl

Chlestakova si v minulosti zahrála celá řada slavných českých herců. Ve filmové verzi z roku 1933 Chlestakova ztvárnil také Vlasta Burian. Milan Ligač ale u klasiků inspiraci nehledal. „To jsem si zakázal, protože my máme pojetí Chlestakova jiné, ale možná se na to časem podívám,“ naznačil herec.

Městské divadlo Mladá Boleslav chystá na pátek 14. prosince premiéru Gogolova Revizora

Téma Revizora je sice 180 let staré, podle tvůrců je ale stále aktuální. „Myslím si, že je možná aktuálnější než před 180 lety,“ dodal Milan Ligač.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio