Goethova Hra pro milující zahájí cyklus Německého romantického divadla na Vltavě

V rámci Roku německého jazyka otevíráme na stanici Český rozhlas 3 – Vltava cyklus rozhlasových inscenací velkých her německého romantického divadla. Celkem osmkrát se v čase sobotního rozhlasového jeviště setkáme s tvorbou básníků Johanna Wolfganga Goetha, Friedricha Schillera a Franze Grillparzera. Řadu otevírá Goethova Hra pro milující, známá také pod názvem Stella, kterou v roce 1996 nastudovala režisérka Hana Kofránková v hlavních rolích s Hanou Maciuchovou, Janou Andresíkovou a Petrem Štěpánkem.

Divadelní hru Stella napsal Goethe několik let po Utrpení mladého Werthera; a stejně jako v tomto románu i ve Stelle se zrcadlí některé peripetie básníkova vlastního milostného života. Podobně jako Fernando hrdina Stelly, ani velký básník Johann Wolfgang Goethe se nedokázal dlouhodobě vázat na jedinou ženu a vůči ostatním zůstat chladný. Často si nacházel k hlavnímu předmětu své touhy ještě další milou „vedlejší bytost“ a odmítal nechat se spoutat spořádanými měšťanskými konvencemi. Do podobné situace postavil ve svém dramatu Fernanda, který nedokáže rozhodnout, jestli je větší cit, který ho poutá k ženě a dceři nebo láska k nezištně milující Stelle.

Goethe ovšem ve své hře nechce reformovat manželství ani hlásat právo na volnou lásku, jde mu o to zachytit často v introspektivních monolozích postav překypující milostné city, pro které neplatí žádné hranice. Ale jak dlouho mohou trvat dostihy v ušlechtilosti, ve kterých se předhánějí Fernandova manželka Cecilie a milenka Stella. Jak dlouho vydrží sesterské soužití dvou nesobeckých žen, které si navzájem chtějí dopřát štěstí po boku milovaného a nerozhodného muže? Platí pro výjimečné osobnosti v lásce jiná pravidla než pro ostatní?

Zajímavostí Hry pro milující je, že citovým poryvům tu nepodléhají mladí hrdinové jako například ve Wertherovi, ale generace rodičů už dospělých dětí. A jen pramálo pochopení pro milostný trojúhelník projevuje dcera Cecílie a Fernanda, Lucie, která v příběhu působí dospěleji, než zamilovaní rodiče.

00708836.jpeg

Pro rozhlasovou inscenaci si režisérka Hana Kofránková v roce 1996 vybrala úpravu Jaroslava Vostrého, do hlavních rolích Stelly, Cecílie a Fernanda obsadila Hanu Maciuchovou, Janu Andresíkovou a Petra Štěpánka. Vysílá Český rozhlas 3 – Vltava v sobotu 7. května 2011.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.