Globální oteplování a klimatická změna je tématem techno-jazzmanů Moon Hooch na Mezinárodním dni jazzu

25. duben 2019

V Praze na Karlově náměstí vystoupí v rámci oslav Mezinárodního dne jazzu ekologičtí aktivisté Moon Hooch hrající techno-jazz, jenž pozvolna začíná uznávat také přísná newyorská jazzová scéna, z níž kapela vzešla. Tradiční hodnoty oslav jako svoboda, kultura a mezilidské vztahy se touto cestou spojují s tématem ekologie.

Český rozhlas Vltava je společně s festivalem Mladí ladí jazz spolupořadatelem oslav Mezinárodního dne jazzu na Karlově náměstí a celou akci odvysílá v přímém přenosu i v rámci videostreamingu na sociálních sítích.

Více informací ZDE

Jazz je svoboda – to je téma letošního ročníku Mezinárodního dne jazzu a svoboda neexistuje bez odpovědnosti. Právě starost o životní prostředí je čím dál víc předmětem této zodpovědnosti. Nebudemeli pečovat o životní prostředí, nemusí nám také zůstat žádný prostor pro to být svobodní nebo prostě vůbec být.
Jan Jelínek, Mladí ladí jazz

Jaga Jazzist, Emil Viklický či minus123minut! Vltava odvysílá živě koncerty Mezinárodního dne jazzu

Jaga Jazzist

Devět kapel, dvě pódia a hlavní hvězda Jaga Jazzist na pražském Karlově náměstí v úterý 30. dubna. Letošní české oslavy Mezinárodního dne jazzu se řadí mezi největší na světě a byly zařazeny do seznamu prioritních akcí organizace UNESCO pod záštitou Herbieho Hancocka. Stanice Český rozhlas Vltava vše živě odvysílá zvukem i obrazem ve spolupráci s festivalem Mladí ladí jazz.

Vedle svých strhujících koncertů Moon Hooch dělají hodně pro to, aby propagovali aktivity zmírňující globální oteplování a probíhající klimatickou změnu. Sázejí stromy, které čistí zemskou atmosféru od lidské uhlíkové stopy, svá turné absolvují v úsporné dodávce, při cestách vaří na vlastní elektrické pánvi a potraviny získávají od místních farem a družstev, aby podporovali lokální produkci. Využívají opakovaně použitelné nádobí, příbor, sklenice a láhve na vodu. Jejich turné jsou součástí iniciativy zero-wast, tedy s nulový odpadem, což si vyzkoušela na své eko-tour taky slovenská jazzová kapela Ľudové mladistvá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.