Globální oslava 1.000.052 Narozenin umění

16. leden 2015

Zvuková procházka Plzní, Händelova kantáta i explozivní performance na 11. narozeninové party!

Posluchačům každoročně nabízejí přes čtyři hodiny programu z téměř 20 destinací v satelitním vysílání Evropské vysílací unie (EBU), dvě hodiny živého přenosu na vlnách Českého rozhlasu Vltava a živé internetové vysílání přímo z místa konání domácí narozeninové party. Ta se tentokrát bude zahajovat v pátek 16. ledna 2015 vernisáží v galerii Vestředu a pokračovat bude jedinečným narozeninovým programem v prostoru bývalé plzeňské papírny na Slovanech (Kulturní centrum Papírna Plzeň).

03298770.jpeg

Konceptuální svátek, který svým způsobem znovu otevírá otázku zrození umění a také jeho existence v kultuře naší současnosti, zahájí v 18 hodin v galerii Vestředu explozivní happening čerstvého absolventa pražské UMPRUM Adama Železného a vernisáž zvukové instalace portugalské autorky Sáry Pinheiro žijící v Praze. Neopakovatelnou událostí s geografickým přesahem bude zvuková procházka (Soundwalk), prostorová kompozice akustických situací na cestě mezi galerií Vestředu a plzeňskou Papírnou po speciální pěší trase navržené ve spolupráci se studenty FDU (Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara).

03298769.jpeg

Ve 20 hodin rozezněla Papírnu série několika koncertů propojující hudební oblasti, které by se za normálních okolností neměly šanci potkat.

03298766.jpeg


O vznik tradice se postaral 17. ledna roku 1963 francouzský umělec a člen avantgardního sdružení Fluxus Robert Filliou. Tehdy prohlásil, že umění se zrodilo přesně před 1,000,000 let v okamžiku, kdy pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou.

Melancholická abstraktní krajina zvukové paměti v sólové intervenci mexické autorky Laury Luny Castillo postavená vedle pokladů folklórních písní jižní Moravy v podání Petra Mičky. Vše zcela metaforicky zarámuje moderace předních sportovních komentátorů Českého rozhlasu v čele s Michalem Jurmanem. Přijďte s námi experimentálně ladit sluchové aparáty a oslavit existenci umění.

ab.rozhlas.cz
artsbirthday.ebu.ch
artsbirthday.net
www.facebook.com/artsbirthday

autor: Jan Trojan
Spustit audio