Giuseppe Verdi: Attila. Zahájení operní sezóny v Teatro alla Scala. Poslechněte si záznam

12. leden 2019

Titulním hrdinou Verdiho opery Attila je hunský král proslavený jako „Bič Boží“. Ve skutečnosti se ale jedá o politickou operu, jejíž jádro tvoří výzva k boji za svobodnou Itálii. Milánská La Scala zahájila v prosinci 2018 Attilou svoji aktuální sezónu. K poslechu na webu 30 dnů po odvysílání.

Verdi se prostřednictvím Attily otevřeně hlásil k Risorgimentu – hnutí za sjednocení Itálie – a jeho současníci dílo považovali za prostředek k politické výchově lidu. Prostředí tábora hunských vojsk i milostný příběh Odabelly a Foresta tvoří jen atraktivní obal pro vlastenecký obsah díla.

Basista Ildar Abdrazakov v titulní roli hunského krále Attily

Historické postavy ve Verdiho Attilovi se ke svým živým vzorům hlásí jen velmi volně. Jejich charaktery nejsou vyfabulované do té míry jako třeba v Dumasových Třech mušketýrech, ale idealizace je značná – ať už se jedná o papeže Lva I., římského vojevůdce Ezia, římského císaře Valentiniána III. či samotného hunského krále Attilu.

Giuseppe Verdi: Attila. Opera o prologu a třech dějstvích. Libreto Temistocle Solera a Francesco Maria Piave. Záznam zahájení sezóny v Teatro alla Scala

Osoby a obsazení: Attila (Ildar Abdrazakov), Odabella (Saioa Hernández), Ezlo (George Petean), Foresto (Fabio Sartori), Uldino (Francesco Pittari), Papež Lev I. (Gianluca Buratto). Sbor a orchestr Teatro alla Scalla. Provedení řídí Riccardo Chailly.

autor: Boris Klepal
Spustit audio