Gioacchino Rossini: Malá slavnostní mše. Záznam z Podzimního festivalu duchovní hudby Olomouc 2020

23. říjen 2020

Poslechněte si provedení původní verze díla s průvodem dvou klavírů a harmonia z Podzimního festivalu duchovní hudby v Olomouci ze dne 20. září 2020.

Diriguje: Paolo Gatto
Účinkují: Patricia Janečková (soprán), Monika Jägerová (alt), Aleksander Kruczek (tenor), David Szendiuch (bas), Michal Bárta a Lukáš Michel (klavíry), Jakub David Smešný (harmonium) a Český filharmonický sbor Brno (sbormistr Petr Fiala)
Připravila: Renáta Spisarová

„V roce 1863 Rossini cítil, že ještě musí udělat jedno velké dílo, jako svůj poslední hřích stáří, jak o tom mluvil sám. Možná ze skromnosti jej nazval Malá slavnostní mše, ale není to mše ani malá, ani slavnostní. Trvá hodinu a půl a jedná se o víceméně intimní, velmi osobní dílo, jakési poděkování Bohu.

A dílo je to revoluční - Rossini jej napsal pro dva klavíry, harmonium a 12 zpěváků a svou moderností předjímá v nástrojové skupině minimalismus,“ říká v pořadu Koncert klasika Paolo Gatto, dirigent po všech stránkách velmi zdařilého zahajovacího koncertu Podzimního festivalu duchovní hudby Olomouc. Záznam koncertu z katedrály sv. Václava v Olomouci uslyšíme v premiérovém vysílání 23. října na naší stanici Vltava od 20 hodin. Rozhovor s Paolem Gattem vede Renáta Spisarová. Připravila Tvůrčí skupina Hudba – Olomouc.

Spustit audio