George Tabori: Matčina kuráž

17. červen 2017

Tragikomický příběh o zatčení, překvapivé vzpouře a šťastném návratu jedné starší dámy uprostřed válečného běsnění. V hlavních rolích Jiří Ornest a Květa Fialová. On-line k poslechu do pátku 23. června 2017.

Jim (Jiří Ornest), natáčení hry Woodyho Allena Riverside Drive

Příběh vypráví syn oné dámy a ona do něj často vstupuje a uvádí věci na pravou, respektive svou míru. Zatknou ji jednoho obyčejného odpoledne po cestě k sestře. Hned na počátku má možnost uniknout, když za ní hlídka nestihne naskočit do tramvaje, ale ona je slušná a počká na „svou" hlídku na další zastávce. Takovýchto paradoxů je Taboriho vyprávění plné. Hojně využívá ironie, černého humoru. Přitom všem oplývá citem.

George Tabori (24. května 1914, Budapešť - 23. července 2007, Berlín) se stal v prostředí německojazyčného divadla legendou, byl fascinující osobností, která v sobě spojovala velkého dramatika, režiséra, byvšího divadelního ředitele a také občasného herce nejen svých her. Kromě toho byl Tabori zdatným prozaikem — romanopiscem a esejistou, stál za vznikem autorských filmů, uplatnil se coby filmový scenárista poválečných hollywoodských snímků. Široký záběr osobnosti George Taboriho postihují už jen základní data jeho života — narodil se v roce 1914 v Budapešti v maďarské židovské rodině, své texty psal anglicky, v posledních desetiletích byl umělecky aktivní výhradně v německojazyčném prostředí. Úředně byl občanem Spojeného království, a tedy i držitelem britského pasu. George Tabori je jediným nositelem nejvyššího německého literárního ocenění, Ceny Georga Büchnera, jehož jazykem není němčina. Byl svědkem téměř celého 20. století, svědkem postiženým holokaustem a „rasovou“ emigrací před nacisty, ekonomickou migrací do USA a následným „návratem“ do Evropy.

Osoby a obsazení: syn (Jiří Ornest), matka (Květa Fialová), Kelemen (Jiří Lábus), Usoplenec (David Novotný), německý důstojník (Jaromír Dulava), 1. policista (Stanislav Zindulka), 2. policista (Antonín Molčík), strýc Julius (Miloš Hlavica), Marta (Růžena Merunková), milenec + hlas (Vojtěch Hájek), milenec + hlas (Michal Zelenka), hlasy (Petra Jungmanová, Zdeněk Hess a Otmar Brancuzský), žena domovníka + hlas (Bohumila Dolejšová) a modlení + zpěv (Michael Dushinsky)

Přeložil: Petr Štědroň
Hudba: Marko Ivanovič
Zvuk: Radek Veselý
Zvuková spolupráce: Petr Šplíchal
Dramaturgie: Martin Velíšek
Režie: Aleš Vrzák

Natočeno v roce 2006.

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.