Geoffrey Rush, Benicio del Toro, Liev Schreiber, Bolek Polívka. Karlovarský filmový festival byl opět plný hvězd

12. červenec 2022

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech ovládl západočeské lázeňské město prvních devět dnů v červenci. Filmoví fandové měli opět možnost setkat se s hereckými idoly, které znají z režisérského plátna. Geoffrey Rush, Benicio del Toro, Liev Schreiber nebo Bolek Polívka, to jsou namátkou jen někteří z nich. Navíc přijela řada dalších osobností, režisérů, herců a producentů, ale třeba i muzikantů a výtvarníků. 

Zahajovací koncert obstará už v pátek společný projekt Orchestru Národního divadla a skupiny Mig 21, svoji dlouholetou spolupráci s festivalem představí na velké výstavě grafické studio Aleše Najbrta. V hlavní roli ale budou pochopitelně filmy.

Soutěž Na východ od Západu se plynule převtělila do soutěže Proxima, a největší pozornost bude jistě tradičně upřena na hlavní soutěž. Je potěšitelné, že jak v obou soutěžních sekcích, tak i v sekci Zvláštní uvedení má bohaté zastoupení Česko. Naše kinematografie je podle uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha v dobré kondici. Čeští tvůrci se nebojí ožehavých témat ani filmového experimentování. 

Do Karlových Varů letos zavítá australský herec Geoffrey Rush

Setkávání návštěvníků festivalu s tvůrci bude sloužit speciálně vyprojektovaný a postavený nový dům, takzvaný KVIFF.TV Park. Nabídne jak moderované diskuse, tak i neformální akce. Objekt vyrostl hned vedle tradičního centra festivalového dění – hotelu Thermal. Dům vznikl v architektonickém studiu Chybik+Kristof Architects & Urban Designers, které má na svém kontě třeba i pavilon České republiky na světové výstavě EXPO v Miláně.

Americký herec, scénárista a režisér Liev Schreiber přijede na 56. ročník festivalu Karlovy Vary

Festival uvede i digitálně zrestaurovaný Žert, snímek Jaromila Jireše z roku 1968, a Pražského kata, film Rudolfa Měšťáka z roku 1927. A vedle nich filmy z celého světa a všech žánrů. Tím úvodním bude romantické drama režiséra Paola Genovese Superhrdinové, závěrečným pak Tři tisíce let touhy, výstřední fantasy snímek Georga Millera s Tildou Swinton a Idrisem Elbou v hlavních rolích. A samozřejmě se bude vzpomínat i na dlouholetou uměleckou ředitelku karlovarského festivalu Evu Zaoralovou, která má nezpochybnitelný podíl na současné tváři našeho největšího filmového svátku. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.