Generace 70: Fanoušek architektury Adam Gebrian

24. červenec 2016

Architekt, teoretik, kritik a propagátor architektury – raději, než aby hrdě používal všechny tyto vznosně znějící popisy toho, co dělá, o sobě Adam Gebrian říká, že je fanoušek. Nechce šířit pravdy, chce docílit toho, aby se o svoje okolí zajímalo co nejvíc lidí. Protože tam, kde je zájem, se postupně může něco změnit.

Studoval architekturu, a i když si sám myslel, že bude prostě navrhovat domy, spolužáci už prý vycítili, že to možná bude jinak. „Ty to umíš všechno tak okecat, říkali mi. To byla pochopitelně nejhorší urážka.“ Během pracovních a studijních pobytů v cizině – Holandsku, Francii a Spojených státech – poznal, že tuzemské podmínky nejsou pro architekturu ideální. „V architektuře by měl být vzorem veřejný sektor. Měl by udávat směr, měl by jít soukromým investorům příkladem. To tady zatím neplatí.“ Cesta ke zlepšení je jasná – když se veřejnost bude o to, co a jak se staví za peníze všech, víc zajímat, bude na své zastupitele tlačit, ti se postupem času naučí požadovat kvalitu a úroveň veřejných staveb půjde nahoru.

Tady se můžete podívat, co říká Adam Gebrian na hlavní sídlo Českého rozhlasu.

Adam Gebrian se narodil v roce 1979 v Boskovicích, dětství prožil ve Zlíně. Vystudoval Fakultu umění a architektury Technické univerzity v Liberci, postgraduálně studoval na Southern California Institute of Architecture v Los Angeles. Pracoval v několika architektonických kancelářích. Sedm let byl členem redakční rady časopisu Era 21. Od roku 2009 uvádí na Radiu Wave pořad Bourání. O architektuře psal nebo píše do Lidových novin, Respektu a Hospodářských novin. Na televizi stream.cz připravuje čtyři roky vlastní pořad Gebrian Versus. Architekturu i vyučuje a vloni byl oceněn titulem Architekt roku 2015.

„Občas mi lidi říkají, že se mnou nesouhlasí, že ty moje názory v mých pořadech nejsou správné, že se pletu. Mně to rozhodně nevadí, může být, i já sám třeba někdy názor změním. Já to nedělám proto, abych lidem vyprávěl svoje pravdy o životě – já to dělám proto, aby se o ty věci lidé začali zajímat taky.“ Kde se u Adama Gebriana vzalo zapálení pro architekturu? Jak sám bydlí? A jak vidí budoucnost? I o tom mluvil v Čajovně.

Rozhovor s Adamem Gebrianem jsme vysílali v rámci cyklu Generace 70, v němž vám představujeme osobnosti narozené v 70. letech, které se prosadily v umění, kultuře, vědě, sportu nebo společenskými aktivitami.

Pořad je reprízou z letošního března.

Spustit audio