Gardiner, Rosselliniová a Český rozhlas

5. květen 2003

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro 2003 (12. května - 3. června) probíhá tentokrát ve dnech oslav 80. výročí Českého rozhlasu. Také proto je jeden z jeho koncertů tomuto významnému jubileu věnován - bude to vystoupení rozhlasových symfoniků 28. května v Rudolfinu.

Festival tradičně zahájí Smetanova Má vlast v podání České filharmonie, taktovky se ujme Ondřej Kukal. Beethovenovu Devátou symfonii přednese Symfonický orchestr FOK pod vedením Libora Peška. Letos se festival s tradiční podobou závěrečných koncertů rozloučí, už od příštího roku bude dramaturgie proměnlivá a nabídne vesměs českou hudbu. Libor Pešek o svém letošním angažmá přiznal, že je považuje za "čestný, ale poněkud nostalgický úkol. Jsem trochu sentimentální a není pro mě lehké rozloučit se s Devátou."

Sir John Eliot Gardiner

Významnou programovou změnou oproti původní verzi je získání jedné z největších dirigentských hvězd světové hudební scény, sira J. E. Gardinera. Přijede dirigovat beethovenovský večer s Českou filharmonií (Coriolan, 4. a 5. symfonie). Vskutku velkolepý "záskok", a to téměř na poslední chvíli! Původně byl ohlášen Vladimír Ashkenazy, který koncert odřekl.

K atraktivním uměleckým hostům letošního festivalu patří rovněž slavná herečka Isabella Rosselliniová. Na koncertě Orchestre National de France a Chorus de Radio France s dirigentem Kurtem Masurem přednese zřídka uváděný recitativní part symfonické básně Césara Francka Psyché.

Hostem letošního Pražského jara bude i herečka Isabella Rosselliniová

Významnou událostí pro festivalové (i rozhlasové) publikum se stane premiéra dětské opery Bylo nás pět. Podle stejnojmenné knihy Karla Poláčka napsala libreto Marie Kronbergerová, autorem hudby je Pavel Trojan. Se souborem dětské opery ji nastudoval režisér Martin Otava s dirigentkou Miriam Němcovou.

Posluchači uslyší tuto operu ze záznamu, v přímém přenosu pak např. koncert na počest jubilea Českého rozhlasu (Kalabisova 4. symfonie, Musorgského Obrázky z výstavy a Koncert pro dva klavíry a smyčce Bohuslava Martinů), úvodní a závěrečný koncert, vystoupení Tonhalle Orchester Zürich, České filharmonie atd. Celkem se můžeme těšit na šestnáct přímých přenosů a záznamů.

autor: (ap)
Spustit audio