Galerie moderního umění v Hradci Králové získala unikátní sbírku Karla Tutsche. Obsahuje na 800 děl dokumentujících zejména umění 80. let minulého století

4. květen 2021

„V oblasti výtvarného umění je kolekce jednou z nejvýznamnějších sbírek v novodobé historii sběratelství v České republice.“ uvádí k tomu ředitel galerie František Zachoval.

Čtěte také

Brněnský sběratel a galerista Karel Tutsch, který zemřel v roce 2008, se soustředil na přechod mezi modernistickou a postmoderní malbou a grafikou. Podařilo se mu shromáždit díla Jiřího Načeradského, Jiřího Sopka, Aleny Kučerové, Antonína Střížka, Jiřího Petrboka nebo Naděždy Plíškové. Vedle obrazů se zaměřil také na ukázky konceptuálního umění od autorů Jiřího Kovandy, Jiřího Davida, Jána Mancušky a dalších.

Hradecká Galerie moderního umění se podílela na nákupu čtyřmi miliony korun a Královéhradecký kraj osmi miliony korun. Klíčová díla z Tutschovy sbírky jsou k vidění ve čtvrtém patře galerie do 23. května.  Pak bude celá kolekce pečlivě zdokumentována a s větší prezentací se počítá v roce 2023.

Spustit audio