Gabriele d'Annunzio: Kandiin konec. Příběh pradleny, která neunesla křivé obvinění

11. březen 2023

Kandiin konec je součástí sbírky Pescarské novely, která vznikla v polovině 80. let 19. století. Děj se odehrává na panství, kde probíhá úklid po velikonoční hostině. Záhy se zjistí, že zmizela jedna stříbrná lžíce... Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jana Lukešová
Připravil: Miroslav Stoniš
Překlad: Jeana Rowalski
Režie: Petr Lokaj
Natočeno: 1993
Natočeno v ostravském studiu Českého rozhlasu.

Kandie, postarší pradlena, která svou práci dělá dlouho a dobře, je u příprav také přítomna. Lavinou pomluv je ze zločinu kolektivně usvědčena právě ona. Čelí posměškům, a čím více se snaží obhájit svou nevinu, tím spíše jí lidé nevěří. Jsme svědky toho, kam až dokáže člověka dohnat soupeření s pomluvami a jak jednoduše a mimochodem mohou vznikat.

Literární talent italského básníka a spisovatele Gabriela d'Annunzia (1863–1938) se projevil velmi brzy – už v 16 letech vydal svou první básnickou sbírku. Brzy následovaly povídkové soubory, romány, v pozdějších letech se věnoval i dramatické tvorbě.

D'Annunzio byl výrazně ovlivněn francouzským symbolismem. Je autorem dekadentních, barvitých, originálních a jazykově dokonalých děl. První světová válka silně podnítila d'Annunziův nacionalismus, často bývá vnímán jako jeden z duchovních otců italského fašismu, k čemuž přispělo i jeho přátelství s Mussolinim, který se d'Annunziem údajně několikrát inspiroval.

Spustit audio

Související