G. B. Shaw. Ironický intelektuál, jehož proslavila hubatá květinářka

26. červenec 2021

Britský dramatik irského původu byl známý neobyčejnou pracovitostí. Za svůj téměř stoletý život stvořil přes šedesát divadelních her a nespočet esejů. Napsala Kristýna Franková. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Proslavila ho komedie Pygmalion, podle níž vznikl legendární filmový muzikál My Fair Lady. Shawův nesmlouvavý postoj ke světu a schopnost dívat se na něj optikou břitkého humoru se odráží ve všech jeho dílech.

Proč nenosil řezané květiny?

Věděli jste, že G. B. Shaw byl zapřisáhlý abstinent a vegetarián? Že kromě Nobelovy ceny za literaturu získal taky filmového Oscara? A že svojí ženě ze zásady nenosil řezané květiny?

Další Příběhy z kalendáře budou patřit objevu, který zachránil život milionům lidí.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související

  • Pygmalion slaví 100. narozeniny

    Příběhy obyčejných děvčat, které získají štěstí, úspěch, případně i bohatého ženicha, známe v různých obměnách všichni. Popelkou počínaje a Pretty Woman konče. Ale ...