Fresh Films Fest (24. - 28. 8. 2004, Karlovy Vary)

23. srpen 2004

Ve čtyřech karlovarských kinech bude od úterka do soboty probíhat první ročník mezinárodního studentského festivalu Fresh Films Fest, v jehož rámci se promítne přes 150 studentských filmů z více než 30 filmových škol světa. Program doplní zhruba 20 zvláštních uvedení, např. retrospektiva tvorby čestného hosta festivalu Emira Kusturici, pocty velkým filmovým školám (moskevský VGIK, pařížská La fémis, izraelský Sam Spiegel Film and TV School a česká FAMU), přehlídka vybraných celovečerních debutů slavných světových režisérů a vítězných filmů letošního roku festivalu krátkých filmů v Benátkách.

Samotný studentský program bude rozdělen na dvě základní části - soutěžní sekci a přehlídkovou sekci Panorama. Soutěže se zúčastní 25 filmů z 21 filmových škol, které byly vybrány z 350 přihlášených snímků. Smyslem soutěžní části je upozornit na provokativní a pozoruhodná autorská díla, která vykazují znaky vnitřní vyzrálosti, autorské rozhodnosti a často i drzosti "mladých rozhněvaných mužů a žen". Ve festivalové soutěži se objeví i dva české snímky - absolventské filmy studentů pražské FAMU - "Fajně" Radima Filipce a "Naposledy vlkem" Bořivoje Hořínka.

Fresh Films Fest

Nesoutěžní část Panorama uvádí - na rozdíl od části soutěžní a podobně jako "Horizonty" na MFF Karlovy Vary - široké spektrum současné studentské tvorby s jeho nejžhavějšími trendy. Vybráno bylo celkem 99 filmů z 36 škol. Zvláštní zmínku si tu zaslouží přehlídky dokumentárních a animovaných studentských filmů. Filmy vybrané do těchto dvou přehlídek by si nepochybně zasloužily zařazení do vlastní soutěžní sekce, festival se ale pro jejich malý počet rozhodl uvést je pouze v rámci Panoramatu.

Pětičlenná mezinárodní porota (Caterina d'Amico, prezidentka organizace CILECT - Itálie, Marek Najbrt, filmový režisér - ČR, Mark Rabinowitz, nezávislý novinář a producent - USA, Štefan Uhrík, pedagog pražské FAMU, nezávislý novinář a kritik - Slovensko, Laufey Gudjonsdottir, ředitelka islandského filmového centra - Island) udělí třem nejlepším snímkům soutěžní části první, druhou a třetí cenu. (1st Prize "KODAK VISION Best student film", 2nd Prize, 3rd Prize). Zároveň bude udělena cena diváků a cena pro nejúspěšnější školní výběr "KODAK VISION best film school", která bude udělena té školní kolekci, jejíž filmy získají v součtu největší počet diváckých hlasů.

Fresh Films Fest

Jak již bylo výše uvedeno, festivalu se jako čestný host zúčastní režisér Emir Kusturica. Festivalový program bude doplněn jeho filmovým portrétem. Kromě celovečerních filmů (Vzpomínáš na Dolly Bell?, Arizona Dream, Černá kočka, bílý kocour) bude uveden jeho školní snímek "Guernica" (který mj. zvítězil na CILECT festivalu v Karlových Varech), a zejména nejnovější autorův film Život je zázrak, který byl představen na posledním festivalu v Cannes. Film Život je zázrak bude na festivalu uveden v české předpremiéře ve spolupráci s SPI International, která tuto kopii poskytla, a to na slavnostním zahájení festivalu v úterý 24. srpna. Milostný příběh filmu se odehrává v roce 1992, tedy v době, kdy měl balkánský konflikt už vcelku jasné kontury. V řadě vesnic ale žijí obyvatelé, které zajímají úplně jiné věci. Například jestli do jejich vsi postaví železnici, která by přivezla turisty a zároveň i nový zdroj obživy. Ale i turismus má své nepřátele a tím nejhorším je právě válka. Luka měl příliš dlouho zavřené oči před okolím a nakonec mu utekla žena a syn byl povolán do armády. Kolem propuká válka, život Lukovi náhle nic nenabízí. A pak potká Sabahu... Film Life is a Miracle (Život je zázrak) bude společností SPI International v České republice uveden do distribuce v lednu 2005. Oficiální lednová premiéra filmu proběhne v kině Světozor, které na tu dobu ve spolupráci s kinem Aero připravuje velkou přehlídku filmů Emira Kusturici.

Režisér Emir Kusturica na festivalu v Cannes 2004

Emir Kusturica (1954, Sarajevo) je absolventem režie na pražské FAMU. Profesionální zkušenosti získal v TV Sarajevo a již v roce 1981 se filmovému světu představil zralou režijní prvotinou Vzpomínáš na Dolly Bell? (Sjećaš li se Dolly Bell). Každé jeho další dílo bylo skutečným tvůrčím počinem, svědčícím o neustálém hledání vlastní, osobité tvůrčí cesty. V Jugoslávii natočil filmy Otec na služební cestě (Otac na službenom putu, 1985), Dům k pověšení (Dom za vešanje, 1987) a po letech Černá kočka, bílý kocour (Crna mačka, beli mačor, 1998). V zahraničí natáčí film Arizona Dream (1992) a v české koprodukci Underground (1995). Je držitelem mnoha prestižních festivalových ocenění, kytaristou kapely No Smoking, přednáší na Columbia University v New Yorku, ale především patří k nejsledovanějším evropským tvůrcům současnosti.

Festival bude slavnostně zakončen v sobotu 28. srpna ve Velkém sálu hotelu Thermal, kde se od 19 hodin uskuteční projekce vítězných filmů. Více informací naleznete na www.freshfilmsfest.net.

autor: dw
Spustit audio