Fraška o lásce i válce. Festival Divadlo představil inscenaci Oliviera Py

16. září 2020

Režisér a ředitel divadelního festivalu v Avignonu Olivier Py připravil pro jeho loňský ročník inscenaci pro děti i dospělé L'Amour vainqueur. Jako Triumf lásky uvedl představení této inscenace mezinárodní festival Divadlo v Plzni.

Inscenace L’Amour vainqueur (Triumf lásky)

Mladá zamilovaná dívka neuposlechne svého otce, a ten ji proto nechá zavřít do věže. Když se dívka dostává ven, ocitá se ve světě zmítaném boji a chudobou. Touto zápletkou z jedné z pohádek bratří Grimmů se inspiroval francouzský režisér a ředitel avignonského festivalu Olivier Py pro svou hudební inscenaci L'Amour vainqueur neboli Triumf lásky.

Inscenace L’Amour vainqueur (Triumf lásky)

„Inscenace zahrnuje celou řadu témat. Od ekologie – v tom smyslu, že příroda musí býti zachována a chráněna – přes téma nesmrtelné a věčné lásky, k tématu války a touhy po moci. Olivier Py se jako dramatik a režisér opět vrátil k námětu od bratří Grimmů. Vznikla tak opereta, ve které se setkává pětice postav – princezna, nápadník, služka, ďábelský generál a ekologicky smýšlející zahradník. Jsou to protagonisté příběhu plného soubojů a převleků. Pro Oliviera Py jsou pohádky iniciační v tom smyslu, že se z nich můžeme nejen poučit, ale že nás mohou také něco naučit o nás samotných.“ Říká i režijním záměru Oliviera Py jeden z herců a také autor hudebního aranžmá Anzoni Sykopoulos a dodává: „Hudbu mi dodal Olivier Py a já jsem dělal aranže. Společně jsme pak diskutovali o hudebních motivech, které se mu zamlouvaly. Práce na aranžích pro mě nebyla zas tak těžká, protože už Oliviera znám a znám i jeho hudební cítění. Mým cílem tedy bylo spojit můj a jeho hudební svět v jeden. Inspiraci jsem hledal v hudbě Michella Legranda, Astora Piazzolly nebo francouzské šansoniérky Barbary. A samozřejmě i v operetě. Našim cílem bylo setrvat v žánru frašky. Pohybujeme se na hranici muzikálu a operety. Rozhodně jsme neusilovali o žádnou muzikálovou parodii.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.