František Štverák: I zvíře mělo více útrpnosti než člověk

11. září 2014

Nedožil se ani padesáti let. Přesto byl jeho život naplněn po okraj, plný dramat, pomoci, vzdoru i laskavého humoru. František Štverák, neobyčejně statečný kněz a vězeň obou totalitních režimů 20. století.

Dvanáctidílné Osudy poslouchejte na Vltavě od 11. září vždy v 11:30.


Narodil se v Hrádku u Vlašimi v roce 1909, na kněze byl v r. 1933. Jako kaplan vystřídal několik míst a své první kněžské místo nastoupil v nelehkém roce 1938 ve Chvalech u Prahy.

Po okupaci se okamžitě zapojil do protinacistického odboje a vstoupil do ilegální organizace Obrana národa. Po zatčení gestapem 22. května 1940 následovalo pětileté martyrium – Pankrác, Terezín, Dachau, Sachsenhausen a opět Dachau – které popsal velmi otevřeně a syrově ve svých vzpomínkách po návratu do vlasti.

Věcně, syrově, občas s humorem, který mu byl vlastní, někdy s hlubokým soucitem popisuje den po dni prožité v podmínkách, které jsou pro naši zkušenost skoro nepředstavitelné. Ostře vidí slabost, lhostejnost a podlost některých vězňů, ale stejně tak s úctou a pokorou popisuje statečnost a nezlomnost druhých.

Sám mnohokrát svou pomocí, statečností a praktickým přístupem zachránil život svým druhům a několikrát doslova přežil svou vlastní smrt. Po válce byl jedním z pěti Čechů, kteří svědčili u soudu s válečnými zločinci v Dachau.

Po třech letech relativní poválečné svobody byl v červnu 1949 pater Štverák opět zatčen, tentokrát komunistickou Státní bezpečností a propuštěn s podlomeným zdravím v červnu 1954. Zemřel dva roky poté, 20. srpna 1956, ve věku 47 let.

Dvanácti dílné rozhlasové osudy vycházejí z pamětí P. Františka Štveráka, které editorsky zpracovala Stanislava Vodičková a vydal je Ústav pro studium totalitních režimů pod názvem I zvíře mělo víc útrpnosti než člověk.


Účinkuje:Ladislav Mrkvička

Autor: František ŠtverákPřipravila: Jana DoležalováRežie: Markéta Jahodová

autor: Jana Doležalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.