František Nepil: Oldřiška. Příběh z doby vlády knížete Boleslava II. ve hvězdném obsazení

12. únor 2022

Dramatický apokryf vrátí posluchače do české historie druhé poloviny 10. století, kdy o svůj vliv soupeřily mocné rody Přemyslovců, Slavníkovců a Vršovců. V hlavních rolích Eduard Cupák, Boris Rösner, Ota Sklenčka a Ilona Svobodová. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Biskup Vojtěch (Eduard Cupák), Boleslav II., kníže český (Boris Rösner), Radla, vychovatel na Libici (Jiří Adamíra), Soběbor Slavník, kníže na Libici (Miloš Hlavica), Spytimír Slavník, Soběborův bratr (Jiří Havel), Vladyka Odolen, starosta rodu Vršovců (Ota Sklenčka), Oldřiška, jeho žena (Ilona Svobodová), Ratibor, vladyka rodu Vršovců (Jiří Klem), Pochop, vladyka rodu Vršovců (Antonín Molčík), Sedlata, vladyka rodu Vršovců (Petr Haničinec), Tůma, slouha u Vršovců (Josef Kemr) a další
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Josef Henke
Natočeno: 1993

Boleslavova říše se rozpadla a země byla na pokraji naprostého rozvratu. Je to čas, kdy biskup Vojtěch opouští Čechy a míří za Svatým otcem do Říma. Knížata na Libici, kteří cítí od Přemyslovců smrtelné ohrožení, to komentují slovy: Jen ať Vojtěch jde! Ať Svatý otec i mladý král pochopí, že na pražském stolci sedí kníže, kterému ze země utíká i biskup!

Probíhající zápas o mocenskou nadvládu a boj církve, reprezentované biskupem Vojtěchem, o vyproštění z područí světské moci rozvíjí také příběh Oldřišky, ženy starosty z rodu Vršovců.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio