František Mareš: Počítání deště. Když se rodinná oslava promění v trpké účtování s minulostí

11. červenec 2021

Jakub Kameníček je už několikátou generací bohaté pražské rodiny stavitelů, do které se kdysi přiženil jeho otec Václav. Ve vile postavené podle otcova návrhu se chystá oslava Jakubovy promoce. Čerstvého stavebního inženýra čeká skvělá budoucnost, o čemž svědčí i úspěch ve školní soutěži. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Ale proč se Jakubův otec celý den chová tak divně? Proč při každé příležitosti utíká z domu ven, do hustého deště? A co se stane, až synovi prozradí, na jakých základech stojí jeho životní „úspěch“ a jakou cenu za něj kdysi zaplatil?

Prší. Houstne déšť. Rozpouští iluze, peníze…
citát ze hry

Jedna z četných původních rozhlasových her 80. let minulého století, jejichž úkolem bylo poukázat na nešvary přetrvávající v socialistickém soužití. Tentokrát na příběhu o morálním selhání talentovaného stavebního inženýra, který dal kdysi přednost okamžitému prospěchu a hmotnému zajištění před poctivou prací. Po letech, kdy si musí přiznat, že není šťastný ani v profesním ani v osobním životě, pocítí touhu napravit svou minulost a na oslavě synovy promoce odhalí pravdu o vratkých základech, na kterých rodina, do níž se přiženil, staví svou prosperitu.

Nina Divíšková

I když se scénář Františka Mareše nedokázal oprostit od očekávatelných laciných pravd o poctivé chudobě a bezcharakterních prospěchářích, co za proklamovanou rodinnou tradicí skrývají hospodářskou defraudaci, přesto poskytl režisérovi i hercům možnost vykreslit atmosféru dusného napětí a stupňovat ho až k finální otevřené roztržce. Vedle Miroslava Moravce, který prostřednictvím vnitřního hlasu funguje jako posluchačův průvodce příběhem, naplnila skvěle svěřenou hereckou příležitost Nina Divíšková v roli jeho manželky a Jakubovy matky. S naprostou suverenitou střídá podle potřeby předstírané veselí, unavený cynismus, útočné i obranné výpady, jimiž se snaží svému muži zabránit, aby získal syna na svou stranu.  Až k závěrečnému výbuchu, v němž dá bez zábran průchod deziluzi z manželství, které uzavřela na přání otce.

Počítání deště vysíláme v obnovené premiéře po více než třiceti letech. Repríza nám může zároveň posloužit jako připomínka hereckého umění Niny Divíškové, která zemřela krátce před svými 85. narozeninami, které by oslavila 12. července.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio