František Listopad: Malé lásky. Láska ve všech pádech v prozaických miniaturách českého básníka

22. listopad 2021

Žádná láska není malá. Přesvědčíte se o tom ve vltavském Souzvuku, který patří prozaickým miniaturám básníka a spisovatele Františka Listopada. V pátek 26. listopadu si připomínáme 100. výročí autorova narození. Z knížky Malé lásky čtou Andrea Mohylová a Pavel Pavlovský. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Andrea Mohylová, Pavel Pavlovský
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2018

Malé lásky bychom mohli označit za sbírku prozaických miniatur, pokud bychom přihlédli k jejich rozsahu, ale současně i za malé romány, pokud zohledníme jejich obsah. Láska skloňovaná zde Františkem Listopadem ve všech pádech totiž nakonec nikdy není jen „malá“. Všední příběhy Františka Listopada přibližují tvorbě Skupiny 42, ale svou poetikou předznamenávají jeho poválečnou příslušnost k dynamoanarchistům.

Povídkový soubor Malé lásky je prozaická prvotina Františka Listopada. Jednotlivé texty vznikaly v letech 1940 až 1941, knižně ale vyšly až rok po válce s ilustracemi Emanuela Frinty. František Listopad byl tehdy studentem estetiky a literární vědy na Filozofické fakultě a současně řídil kulturní rubriku v Mladé frontě, kterou spoluzakládal. Rok poté byl vyslán jako redaktor do Paříže a po únoru 1948 už v zahraničí zůstal.

Spustit audio

Související