František Langer: Prodavač snů. Melancholická povídka o nelehkém údělu člověka

15. červenec 2021

Sny mají podobu mydlinových bublin, jsou stejně křehké a polétavé a není snad nic těžšího než zachytit je. Pokud je během života rozprodáte, zbude vám jen stesk a samota... Poslechněte si jemně ironickou, melancholickou povídku Františka Langera. Najdete ji on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Připravil a uvádí: Rudolf Matys
Účinkuje: Miroslav Doležal
Režie: Olga Valentová
Natočeno: v roce 1998

Spisovatel a dramatik František Langer (1888–1965) se narodil v židovské rodině v Praze. Po ukončení studií na medicíně přerušila jeho literární činnost 1. světová válka, Langer odešel na východní frontu, kde se přidal k československým legiím v Rusku, v roce 1917 se stal šéflékařem 1. pluku. Po návratu do Prahy zůstal v armádě, ale zároveň dál publikoval.

V roce 1935 se stal šéfdramaturgem Vinohradského divadla, ale po Mnichovu v roce 1938 musel místo opustit. Rodina odešla do Anglie, Langer sám emigroval přes Polsko do Francie, kde se připojil k formování československé armády. Válku pak strávil v Londýně jako šéf vojenského zdravotnictva československé armády v zahraničí a zároveň jako předseda československého PEN clubu. Během války většina jeho příbuzenstva přišla o život.

Po skončení 2. světové války se František Langer zcela věnoval literatuře. Po roce 1948 žil v ústraní. Období to bylo složité, jeho syna Jana i dceru Věru zatkla Státní bezpečnost, Langer nesměl publikovat a jeho hry se hrály s malými výjimkami jen na západ od československých hranic.

Po listopadové revoluci se Langerova díla vrací na prkna českých divadel, prezident Václav Havel uděluje Langerovi Řád T.G. Masaryka in memoriam, vzniká Nadační fond Františka Langera a Společnost Františka a Jiřího Langerových. Nadační fond se plně soustředil na vydání autorových sebraných spisů, což v praxi znamenalo vydání 20 knih, které mapují celý umělecký život Františka Langera. Za tento počin získali tvůrci projektu cenu Magnesia Litera.

autoři: Rudolf Matys , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio