František Kupka a umělecká skupina z Puteaux lákají na Kampu

11. září 2017

Výstava „Ateliérová sousedství / Marcel Duchamp, Raymond Duchamp-Villon, Jacques Villon, František Kupka a další“ - přibližuje volné seskupení umělců, kteří se na počátku 20. století usazovali na pařížském předměstí Puteaux, kde pracovali, diskutovali a hledali nové cesty v umění.

Pražské Museum Kampa zahájilo tuto výstavu minulý pátek, v den 98. narozenin své zakladatelky, sběratelky a mecenášky Medy Mládkové. Expozice, kterou tvoří na šedesát děl významných postav moderního umění jako jsou sourozenci Duchampové, Albert Gleizes, Francis Picabia, Joan Metzinger, František Kupka a další, představuje myšlenkový pohyb a usilovné hledání nových možných cest.

Marcel Duchamp, Dva akty

Vedle Kupkových prací ze sbírky Musea Kampa uvidí návštěvníci řadu u nás nikdy nevystavovaných obrazů, kreseb a plastik zapůjčených z Muzea moderního umění Centre Pompidou v Paříži a z dalších francouzských soukromých i veřejných sbírek. „Získali jsme několik klíčových děl, které jsou známé napříč celým světem: jednak práce Raymonda Duchampa-Villona, a to socha nazvaná Velký kůň a portrét Maggy, jednak olejomalba Dva akty Marcela Duchampa,“ říká kurátorka výstavy Helena Musilová.

Jacques VILLON, Pochodující vojáci

Vůbec poprvé je v Praze představen také model tzv. Kubistického domu (La Maison Cubiste /The Cubist House/), architektonická instalace vytvořená pro Podzimní salon – sekce Art Décoratif v roce 1912 v Paříži, který představil kubistickou vizi architektury a designu. Kubistický dům bude důležitým srovnáním s českou kubistickou architekturou a uměleckoprůmyslovými výrobky.

autoři: Karel Oujezdský , Hok
Spustit audio