František Hrubín: Sázava, řeka dětství, mládí mého. Ke 110. výročí narození básníka

14. září 2020

Před sto deseti lety, 17. září 1910, se v Praze na Vinohradech narodil básník, dramatik a překladatel František Hrubín. Ve vltavském Souzvuku u příležitosti tohoto výročí uvádíme literárně-hudební pásmo z jeho rané i pozdní poezie a fragmentů prózy U stolu. Jako doprovod zazní hudba Jiřího Smutného. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

Účinkují: Luděk Munzar, Viktor Preiss, Hana Kofránková
Připravil: Miloš Doležal
Hudba: skladby Jiřího Smutného vybral Josef Třeštík
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 2010

Fratišek Hrubín se narodil v činžovním domě v Balbínově ulici, ale mladá rodina se odsud musela přestěhovat v roce 1914. Tatínek budoucího básníka narukoval na frontu 1. světové války a jeho žena Anna se dvěma chlapci, čtyřletým Františkem a jednoročním Josefem, z existenčních důvodů opustila město a uchýlila se na venkov, přesněji do posázavské obce Lešany. Pro Františka Hrubína, který v Lešanech ještě za mocnářství začal chodit do obecné školy, to byl čas silných dětských prožitků, poznamenaných dlouhým čekáním na otcův návrat, klukovských dobrodružství a vrůstání do krajiny.

Posázavský topos nacházíme v celém Hrubínově díle. Od raných básní, kde se vynořují peřeje v řece, louka, cikády, polní cesty, borovicový les i vítr, přes prozaickou knihu U stolu, naplněnou bohatou smyslovou konkrétností a bilanční prózu Zlatá reneta až po vrcholné básnické skladby Romance pro křídlovku, Černá denice a Lešanské jesličky. V nich je krajina zabydlená venkovskými osudy i baladickými příběhy, lyrický tón je nakřáplý prožitkem prchavosti a způsob kompozice prozrazuje Hrubínův neobyčejný dramatický talent.

autoři: Miloš Doležal , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio