Frankie Cosmos: Písničky jsou jako stránky deníku, který si píšu

11. listopad 2019

O indie rockerku Frankie Cosmos jsme se zajímali už v minulosti, její předchozí nahrávka Next Thing byla Deskou týdne Radia Wave. O tři roky později si Greta Kline se svými spoluhráči i na nové desce Close It Quietly vystačí s málem. Pár hodin před jejím druhým koncertem v Praze jsme probrali obsah nové desky, spolupráci s rodiči, ale i konec all-ages klubů v New Yorku.

V promo materiálech jsem se dočetl, že jste novou desku chtěli nahrávat v New Yorku. Proč zde?

Protože jsme poprvé měli potřebu nahrávat v blízkosti bydliště. Po hromadě měsíců na cestách jsme si chtěli dopřát ten luxus, že když skončíme ve studiu, tak se můžeme vrátit do vlastních postelí. Možná i z toho důvodu se práce na desce trochu protáhly, ale stálo to za to.

V jedné skladbě ses sešla ve studiu se svým otcem (slavným hercem Kevinem Klinem – pozn. autora) i matkou. Bylo to vaše první společné nahrávání?

S mamkou už jsem párkrát nahrávala demáče. Ve studiu, a navíc s otcem na piano, to bylo poprvé. With Great Purpose je takovou malou rodinnou písničkou.

Mezi videoklipy, které jsi jako Frankie Cosmos natočila, v mých očích výrazně vyčnívá vtipná parodie na televizní kuchařské soutěže, která je vizuálním doprovodem singlu Wannago. Kdo přišel s nápadem na videoklip?

Myslím, že to byl Luke nebo Lauren (členové kapely – pozn. autora). Teď si nejsem jistá, protože jsme o tomhle nápadu mluvili už hodně dlouho. V letošním roce jsme konečně měli čas tuhle ideu dotáhnout do konce. Všichni máme rádi kuchařské televizní soutěže, tak doufám, že vás klip pobavil, stejně jako jsme si užívali jeho natáčení.

Když už mluvíme o vaření, kdo je nejlepší kuchař v kapele?

Asi Luke a Lauren. Když máme společnou večeři, připravují ji většinou tihle dva. My s Alexem jim většinou jen drobně pomáháme.

Čtěte také

Sociální bubliny jsou novým výrazem, kterým popisujeme dnešní rozdělenou společnost. Většinou je vnímáme negativně. Ty ale v písničce Last Season’s Textures zpíváš, že jsi za svou bublinu ráda…

Tahle písnička je tak trochu vyznání skupině kamarádů a přátel, ke kterým se ráda vracím po měsících odloučení na cestách. Ano, máme většinou podobné názory, což není vždy zdravé, a tak se snažíme co nejvíce otevírat světu.

V tom samém rozhovoru sis posteskla, že z New Yorku mizí kluby přístupné pro mladší 21 let. To si mladí fanoušci nemůžou zajít na rockový koncert?

Některé kluby ještě zbyly. My se snažíme, aby naše koncerty byly přístupné fanouškům nad 16 let. Podle toho i vybíráme místa, kde budeme v New Yorku vystupovat. Jasně, je tu i hromada DIY klubů, které nemají věkové omezení. Tak tomu v posledních letech je, že se mladí sdružují okolo těchto míst, odkud většinou vychází i zajímavá, inovativní muzika.

V jednom starším rozhovoru jsi prohlásila: „Psaní hudby mi dává možnost lépe pochopit sebe samu a má vliv i na vztahy, které mám s ostatními lidmi,“ znamená to, že tvé písničky jsou pro tebe dobrým zrcadlem?

Vždy tomu tak bylo. Ale spíše než k zrcadlům bych vlastní tvorbu připodobnila ke stránkám deníku, který si píšu. Ten je sice částečně přístupný veřejnosti, je ale psán takovou řečí, která mne úplně nesvlíká donaha. Čas od času si v nich listuji a vracím se tak do starších etap svého života. Je to zajímavé a tu a tam i poučné, protože s odstupem člověk vidí věci z jiného úhlu.

Chcete vědět, proč jsou na obalu alba kuličky? Kde se deska Close It Quietly nahrávala? Kdo mohl za to, že ve studiu vládla pohodová atmosféra, nebo proč Frankie sekla s alkoholem a drogami? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související