Francie, svoboda a oslavy 100 let od prvního jazzového koncertu v Evropě

4. březen 2021

Úvodní díl nové série koncertů pařížského Radia France odhalí lehkost, s jakou si francouzští umělci přetvářejí americký vývozní artikl jménem jazz k obrazu svému. Na staré půdě závan americké asertivity snadno mizí a hudba tu nabývá sice míň křiklavý, za to ale svobodnější vyšší smysl metafyzicky vyjádřený krásou. Poslouchejte Koncert jazz dnes od 21:00 na Vltavě. 

Každý březnový čtvrtek od 21:00

4. 3. 2021, Francie, neprobádaná země jazzu 1/4
100 let od prvního jazzového koncertu v Evropě slaví Paul Lay Trio. V druhé části Sylvain Rifflet 'Mechanics'.

11. 3. 2021, Francie, neprobádaná země jazzu 2/4
Cheikh Tidiane Seck, kosmopolitní legenda afro-jazzu, klávesista a zpěvák původem z Mali.

18. 3. 2021, Francie, neprobádaná země jazzu 3/4
Belgický zpěvák David Linx, který ve Francii zazářil jako „Hlas roku 2019“ na základě výsledků tamní prestižní hudební soutěže Victorie du jazz.

25. 3. 2021, Francie, neprobádaná země jazzu 4/4
Stéphane Kerecki. Pařížský basista, v jehož kapelách hrávají pro českou scénu mnohem známější osobnosti. On si ale vystačí s velkou hudební scénou Francie.

Paul Lay, Isabel Sörling, Simon Tailleu

Začátek čtvrtečního pořadu je ve znamení oslav 100 let od prvního jazzového koncertu v Evropě. Odehraje se v režii francouzské soul-jazzové skupiny Paul Lay Trio. To vystoupilo přímo v místě konání památné provokativní první jazzové show, tedy v budově Opery západofrancouzského města Nantes zcela přesně na den po 100 letech, 12. února 2018. Uslyšíme současné pojetí dávných písní, s nimiž dorazili na francouzské území v roce 1917 afroameričtí spojenečtí vojáci 369. pluku „Harlem Hellfighters“, aby pomohli Francouzům v I. světové válce a zároveň si bezděčně získali sympatie svých evropských spojenců.

Tato newyorská bojová jednotka separovaná podle barvy pleti se vedle svých primárních úspěchů vyznačovala mimořádnou muzikalitou a tím, že ve svých písních volala po svobodě a rovnosti. Na to Francouzi z podstaty své humanistické tradice silně zareagovali. Obzvlášť, když tyto písně byly vyjádřeny novým svěžím hudebním způsobem. Francouzi jazz přijali za svůj jako jedni z prvních, ale nebyl to jen jazz. O něco později se objevil další pohled na svobodu tentokrát vzešlý z kultury už svobodných a blahobytných Američanů. Jde o hudební minimalismus a nejen Francouzi si ho oblíbili podobně jako jazz. Druhá část koncertního večera naváže vystoupením tamní minimal-jazzové kapely Sylvain Rifflet Mechanics, kterou natočilo Radio France v severněji položeném městě Coutances 26. května 2017.

Spustit audio