Foutaise: Idylický svět lan a provázků

8. únor 2011

V nedávno zrekonstruovaném prostoru klubu Mlejn představil svou novocirkusovou premiéru Foutaise soubor Des Pieds Perchés. Stéphanie N´Duhirahe a Morgane Widmer, čerstvé absolventky cirkusových škol v Quebecu a Bruselu, se znají už od dětství a Praha se stala jejich novým tvůrčím útočištěm, kde mohou pracovat na společných projektech.

Obě akrobatky se specializují na závěsnou akrobacii na vertikálních lanech a inspiraci pro svou tvorbu hledají v každodenním životě. Cirkusovou techniku kombinují nejčastěji s pohybovým divadlem, přičemž žánrově se nejvíce přibližují grotesce a komedii.
Morgane Widmer v rozhovoru přiblížila, jak soubor Des Pieds Perchés vznikal.

„Se Stéphanie jsme ukončily školu zároveň v roce 2009. V té době jsme ale byly každá jinde, já v Bruselu a Stéphanie v Quebecu, a každá jsme pracovala na svých projektech. Následně jsme se setkaly, abychom mohly vytvořit společnou inscenaci. Nakonec jsme se rozhodly založit soubor, v němž bychom mohly společně tvořit i vystupovat. K tomu nás vedly hlavně nápady a vize, na nichž jsme se často shodovaly a stále shodujeme. Setkávaly jsme se v Londýně, v Bruselu i tady v Praze, kde jsme v Cirqueonu uvedly naše první krátké představení. Byla to rozpracovaná inscenace, kterou jsme potom předělávaly a doplňovaly až do dnešní podoby. Je možné, že některé situace nebo prvky budeme ještě měnit, protože každá repríza s sebou přináší nový pohled na naši práci.“

Technická virtuozita závěsné akrobacie na lanech se ve Foutaise proměňuje v systém znaků, které, stejně jako v tanci nebo pohybovém divadle, umožňují divákům vnímat fyzicky náročné pohybové figury v různých významech.
Vyšplhat na lano zavěšené zhruba v desetimetrové výšce lze mnoha způsoby a stejně tak i cesta zpět může vypadat napínavě, nebezpečně a zároveň zábavně. V některých situacích spolupracují akrobatky v tandemu a jednotlivé figury provádí v rytmicky přesné choreografii. Jindy každá zvlášť rozehrává komické etudy. Do lan se zamotávají jako do pavoučí sítě, uvazují smyčky, do nichž se zavěšují, a potom poletují vzduchem. Každé vychýlení z osy, zdánlivě chaotické proplétání končetin a děsivě působící dynamické skluzy k podlaze způsobují u diváků údiv i obdiv, který je s cirkusovým uměním neoddělitelně spjatý. Ke dvěma zavěšeným lanům se přidává třetí a postupně přibývají lana a provázky i na podlaze. Stávají se tak jejich světem, v němž cesta nahoru může vyčerpávat, ale zároveň si na ní lze užít spoustu legrace, což potvrdila i druhá z akrobatek Stéphanie N´Duhirahe.

„Nám se název Foutaise moc líbil, protože v sobě obsahuje významy, kterými by se daly označit komické nebo úsměvné situace, nad nimiž se v životě bavíme. Inscenace Foutaise vypráví o vztahu dvou lidí, kteří žijí ve zvláštním světě lan a provázků, v němž se odehrávají situace plné protikladů. Lana mohou znamenat i svět, ve kterém žijeme každý den – když se vzbudíme, jdeme do práce nebo nakupovat. Ale taky náš malý intimní svět, do kterého se můžeme ponořit a být v něm svobodní a šťastní.
Skrz figury, které na lanech děláme, chceme promlouvat k divákům a ukázat jim, že v životě dochází ke spoustě krásných i nepříjemných událostí a že právě jejich protiklad dává životu smysl.“

02253741.jpeg

Přítomnost Stéphanie N´Duhirahe a Morgane Widmer v České republice obohacuje naše nepočetné novocirkusové prostředí o dvě profesionální artistky, jejichž technika i dramaturgicko--režijní koncepce představují jednu z variant současné podoby nového cirkusu. Zájem o nový cirkus v České republice roste a kontakt s profesionálními umělci z této oblasti může postavení nového cirkusu u nás jedině prospět.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.