Fotografie Keitha Cartera v Praze

7. prosinec 2002

Pražský dům fotografie ve spolupráci s americkým velvyslanectvím v Praze představuje soubor černobílých fotografií Keitha Cartera. Výstava je otevřena v Galerii Oskara Kokoschky (Jungmannovo nám. 18, Praha 1) do 5. ledna příštího roku. Ředitelka Pražského domu fotografie a současně kurátorka výstavy, Eva Hodek, vybrala 50 fotografií z posledních třiceti let autorovy tvorby a vystavila je pod souhrnným názvem "Opravdové příběhy".

Keith Carter se narodil v roce 1948 ve Wisconsinu. Dnes žije v Texasu, kde je profesorem na katedře Walles Chair of Art at Lamar University. Jeho práce se objevují v mnoha veřejných i soukromých sbírkách, včetně Houston Museum of Fine Arts, Art Institute of Chicago a dalších. Má za sebou už také 8 publikací, z nichž poslední - Ezekiel´s Horse - vyšla v roce 2000. V roce 2001 navštívil Carter Prahu, z čehož vznikl hned soubor nazvaný "Praha očima Keitha Cartera".

Keith Carter: City of Lights

Práce renomovaného amerického fotografa jsou velmi lyrické a poetické, jak už napovídají i některé názvy fotografií: Luna, Vidina, Studánka přání, Slon a hvězdy, Čarodějové apod. Vystaveny jsou převážně portréty dětí, zvířat a krásně komponovaná zátiší. Zvláštní obrazové snivosti Carter docílil mimo jiné i speciální úpravou, a to selenizací fotografie. Kromě selenu používá autor i různých předsádek před objektiv a filtrů. Keith Carter má dar všedním věcem dávat punc nevšednosti.

autor: Kateřina Kunovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.