Fotograf a pádler David Sodomka: Cestovat bez kajaku nemá význam!

8. leden 2019

„Každodenní pádlování a rybaření z kajaku je to nejlepší, co si dokážu představit,“ říká v Casablance kajakář David Vory Sodomka, který těsně před odjezdem do chilské Patagonie bilancoval v Casablance rok 2018. V něm stihl velkou asijskou cestu s pádlováním na Indu, přejezd před Indii a Nepál do Indonésie a pak africkou výpravu s objevným pádlováním v Malawi a Tanzanii.

Další části roku strávil vynikající fotograf a pádler v Norsku, kde jak říká, má většinu věcí. Jinak je nomádem bez stálého domova se všemi výhodami a nevýhodami, které takový život má. „Nejsem žádnej zabiják,“ charakterizuje svoje kajakářské schopnosti s tím, že nepádluje skvěle technicky, ale po mnoha letech zkušeností už se může s klidem hlásit do elitních mezinárodních expedicí. „Zkušenosti a psychická pohoda hrají obrovskou roli a já už nějaké zkušenosti mám. Do peřeje se musí umět najet bez toho, abych si stříknul do gatí,“ říká se sympatickým klidem.

David Sodomka na jihoamerickém vodáckém dobrodružství

Indus – to je ta pravá láska

Na konci října se v mezinárodní skupině vypravil na Indus, na který chtěl vyrazit od roku 2012. „Hlavní cíl byl poznat Pákistán, ale samozřejmě s kajakem, protože cestovat bez kajaku nemá význam,“ usmívá se David Sodomka. Na Indus, na kterém hnědá ledovcová voda „teče hodně z kopce“, se skupina vypravila v době, kdy nemá monzunový přísun vody. „Indus je dnes prezentovaný jako to nejtěžší, co se dá na světě pádlovat. Ale není problém vystoupit a peřeje přenést. Udělal jsem to asi třiadvacetkrát ze zhruba dvou set. Chtěl jsem také hodně fotit.“ Pákistán si zamiloval a chce se na Indus vrátit. „Tentokrát je to ta opravdová láska,“ usmívá se.

David Sodomka o jihoamerickém vodáckém dobrodružství: Bylo to veliký!

David Sodomka na jihoamerickém vodáckém dobrodružství

Na peruánské a ekvádorské řeky vyrazil na 3 měsíce kajakář David Sodomka, přezdívaný mezi pádlery Vory. Splul 600km Rio Maraňon v Peru a pak se přemístil do Ekvádoru.

Afrika. Vlastně mám rád, když člověk trpí…

„Afrika je furt kontinent, kde se vodáci potkávají s divokými zvířaty, třeba s hady a krokodýli,“ říká David Sodomka. Cesta nakonec vedla do kopců severně od jezera Malawi. Na cestě na místo si David užil své na trase přes Tanzanii, kde se místní snažili vodáky stáhnout o každý peníz. „Tolik zkorumpovaných lidí jsem snad ještě neviděl. Byl jsem z toho dost nešťastný. Zabíralo jen to, že jsem pohrozil, že o nich napíšu do National Geographic a budu Tanzanii prezentovat ve špatném světle,“ říká s tím, že Malawi bylo ve srovnání s Tanzanií o dost lepší. „S milými lidmi, malým provozem na silnicích a odpočinkem.“ Některé řeky hledal společně se svými parťáky několik dní v džungli, a nakonec nebyly sjízdné, ale bral to s klidem. „Vlastně mám rád, když člověk trpí, bylo to dobrodrůžo.“ Jiné řeky sjeli a celkově David Sodomka hodnotí náročnou africkou expedici jako výtečnou zkušenost.

Poslechněte si vyprávění Davida Sodomky v Casablance o pádlování v obávaných vodách Indu, na neznámých afrických řekách a o poznávání světa s kajakem.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.