FOTOGALERIE: Stoletá hradecká sýpka v Koutníkově ulici unikla demolici a čeká ji nový život

19. srpen 2019

V pátek odpoledne byla v Hradci Králové mimořádně otevřena nová atrakce pro ty, kteří mají rádi adrenalin a zároveň je zajímá historie Hradce Králové. Znovu se otevřela královehradecká sýpka. Do budoucna mají majitelé s tímto objektem velké plány. 

V industriální památce reportérka Blanka Malá vyfasovala jistící lana a společně s prvními odvážlivci se při dni otevřených dveří vydala na prohlídku historického objektu v doprovodu majitele Jakuba Matouška.

Rekonstrukce by neměla zasáhnout do vnějšího vzhledu budovy

Tempo oprav bude záležet na penězích, říká Jakub Matoušek. Jeho tajným přáním je ve sklepení této budovy zřídit wellnes. Rád by také ve dvou patrech využil prostory pro kanceláře, ostatní by měla sloužit jako výstavní prostory nebo pro pořádání kulturních akcí a koncertů.

Objekt bývalého obilného sila v Koutníkově ulici v Hradci Králové na historické fotografii

Rekonstrukce sýpky by neměla zasáhnout do vnějšího vzhledu budovy a s plány nového majitele je spokojen i vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu Jan Falta.

V archivu leží projektová dokumentace z roku 1915

Podle ní měla sýpka naplánovanou dřevěnou vestavbu a s ní byla i postavena. Někdy v roce 1917 došlo k požáru a celá sýpka shořela. Zůstaly pouze obvodové zdi. Právě v roce 1917 byla vyprojektována kompletní železobetonová vestavba, která zvýšila budovu ještě o jedno patro.

Zpřístupnění objektu bývalého obilného sila v Koutníkově ulici v Hradci Králové

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.