Folktronici na Pálavě

4. leden 2005

Členové skupiny Majerovy brzdové tabulky vyšli vstříc hudebním novinářům, kteří jim už více než deset let vymýšlejí tu nejpřiléhavější stylovou škatulku. "Když spojíte akustické nástroje a elektroniku do písňové formy, vznikne folktronic," tvrdí až na výjimky výhradní autor skupiny, kytarista a zpěvák Petr Linhart.

Folktronici, jejichž název (převzatý z titulu prvorepublikové příručky inspektora státních drah A. Majera) si již dávno posluchači zkracují na "Majerovky" nebo "Tabulky", připravili po čtyřech letech od vydání nahrávky Ryba ryb nové album Pálava. Místopisné inspirace jsou pro písně Majerovek příznačné, vcelku tedy nepřekvapí, že většina ze třinácti novinek tentokrát odkazuje právě na Pálavu, opět slovy P. Linharta - "posvátné pohoří, k němuž od věků směřují pohledy lidí z okolních rovin, místo legend, hradů a kaplí, hlubokých soutěsek, hlásek a úkrytů z dob barbarských vpádů".

Už na minulém albu kapela překvapila příklonem k elektronice, hutnějšímu zvuku a bohatší rytmice, současně však pečlivě střežila, aby skladby neztratily nic ze své melodické nápaditosti a tajuplné atmosféry. Na novém albu se nejrůznějším studiovým efektům ještě víc otevřela, taneční rytmy tu podkreslují řadu písní - naštěstí i v případě "pálavské" desky však muzikanti a osazenstvo studia 3bees dokázali použít techniku ve prospěch skladeb. Pravda, s výjimkou parodicky laděné Digital Country, jež však není jedinou písní, která poněkud narušuje sevřenost alba: také závěrečná "latina" Sangria působí spíš rozpačitě. Jako kdyby se skupina snažila zpestřit svůj repertoár za každou cenu; snad tak neučinila na radu nějakého toho "zkušeného" manažera...

Skupina Majerovy brzdové tabulky

Přes drobné výhrady ovšem platí, že i na svém pátém albu si Majerovky udržují vysokou úroveň. Písně jako Pálava, Volání jara nebo Perychta představují kapelu v její typické, baladické poloze, zvýrazněné citlivým zpěvem Andrey Landovské, a patří k tomu nejlepšímu, co pro ni Petr Linhart napsal. Pochvalu si zaslouží i tradičně kvalitní grafika bukletu (Karel Haloun a Luděk Kubík) a s obsahem alba souznějící "ohnivý" obal s fotografií Karla Cudlíka. Pálava se zkrátka musí ochutnat...

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.