Folkové hitovky Jana Nedvěda s jazzovým aranžmá

31. srpen 2017

Jazzový kytarista Vilém Spilka přišel s velmi neotřelým nápadem na domácí jazzové scéně. Vzal autorský repertoár folkového zpěváka Jana Nedvěda a sestavil z něj repertoár pro svoje ryze jazzové kvarteto.

Členy kvarteta vedle kytaristy Viléma Spilky jsou Radek Zapadlo hrající na saxofony, kontrabasista Vlastimil Trllo a bubeník Martin Kleibl.

Nedvědovy písně se na naší scéně přiřadily k nejzpívanějším v prostředí lidové zábavy a těch úspěšných je tolik, že všech osm Spilkou vybraných jsou už letitými evergreeny. Svět jazzu zná řadu případů, kdy se jazzoví hudebníci obracejí k lidovému repertoáru. Úspěšně to dělá například americký kytarista Bill Frisell, nedávno aktuálně také John Scofield: oba čerpají z tradice country&western music.

Album, které Spilkovo kvarteto nahrálo, se jmenuje Podvod, což je název úvodní Nedvědovy skladby. Na desce můžete slyšet hity jako jako Tulácké ráno, Na kameni kámen, Růže z papíru, Ptáčata a další. Spilka jako muzikant a dramaturg vystihl melodický a harmonický potenciál Nedvědových skladeb. Tak vzniklo výborné instrumentální album, v nichž jazzové úpravy a improvizace ještě zvýrazňují přednosti Nedvědových písní.

autoři: Vladimír Kouřil , Hok
Spustit audio