Flamenco plné emocí a improvizace navštíví Brno, Plzeň a Prahu

22. květen 2014

Alma flamenca, tedy duše flamenca. To je název prvního společného projektu sevillského tanečníka Juana Polvilla, české tanečnice Jany Drdácké a slovenského kytaristy Morenita de Triany.

Cílem představení Alma flamenca je zprostředkovat divákům atmosféru flamencových tančíren Andalusie, představit bohatý výběr flamencových stylů v autorských hudebních aranžích a originálních choreografiích.

Pánská a dámská taneční sóla se střídají s instrumentálními skladbami a duety obou protagonistů. V protikladu je zde i samotný mužský a ženský tanec a jeho výrazové prostředky. Napětí a dynamiku představení výrazně posiluje improvizační princip.

Turné 2014, v rámci kterého se projekt představí v Praze (1. 6.), Brně (23. 5.), Plzni (24. 5.), Vídni (11. 5.), Lublani (17. 5.), Katowicích (28. 5.), Bratislavě (29. 5.) a Bánské Bystrici (7. 5.), navazuje na předchozí projekty obou umělců a kombinuje tradiční sevillské mistrovství se středoevropskou melancholickou citlivostí.

Juan Polvillo, flamenkový tanečník, choreograf a pedagog, vystupuje v Praze již po několikáté. Na turné 2014 ho doprovodí zpěvák El Cheito, který spolupracoval s flamenkovou legendou Cristinou Hoyos, a zpěvačka Chabuca, která začínala jako mladičká s flamenkovým zpěvem a tancem ve škole José Galvána, aby se poté definovala především jako zpěvačka.

03126851.jpeg

Jana Drdácká, flamenková tanečnice, choreografka a pedagožka, je průkopnicí flamenka v České republice, je zároveň dramaturgyní svých projektů. V letech 2004–2007 uvedla na scénu pražského Švandova divadla, Divadla v Dlouhé a Divadla ABC následující představení: COlor Flamenco (2004–2005), Tierra de Flamenco (2006) a Arena y Sal (2007). Pro divadelní hru Pláňka vytvořila choreografii v Divadle na Prádle v roce 2002. S operní pěvkyní Editou Adlerovou vytvořila představení Carmen a Flamenco, se kterým skupina hostovala na mnohých festivalech a kulturních akcích po celé ČR.

03126850.jpeg

Jako host španělských umělců tančila Jana Drdácká v představení Latido Flamenco sevillského tanečníka Juana Polvilla v Divadle ABC v roce 2003 a v představení 3 Mil Kilómetros se sevillským kytaristou El Pulgou ve stejném divadle v roce 2009. Pro ND Brno vytvořila Jana v roce 2008 s kytaristou Morenitem de Triana půlhodinové intermezzo Flamenco Element jako předehru k baletu Carmen. V posledních projektech Jana zkoumá rovnováhu připravené kompozice a improvizačních principů flamenka: Flamenco Element & Ismael Fernandez (duben 2011), Juan Polvillo & Flamenco Element (květen 2013), TEĎ (listopad 2013).

autoři: Marina Feltlová , Karel Kratochvíl
Spustit audio