Fischerová, Bohatá, Špaček, Payne, Linhart. Povídky současných českých spisovatelů

27. květen 2022

Rodinné a partnerské vztahy, stáří, frustrující covidová pandemie nebo život v ukrajinském Lvově, to jsou některá z témat, která přináší pětice nových povídek Sylvy Fischerové, Simony Bohaté, Viktora Špačka, Petra Pazdery Payna a Patrika Linharta. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Apolena Veldová, Jana Ondrušková, Karolína Půčková, Petra Johansson, Jan Holík, Richard Fiala
Připravili: Ivana Myšková, Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 23. 5. 2022
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu

„Spár magnólie opilé vlastními vůněmi, nežádá od života nic.“ Poslední verš básně s názvem Paralytická z proslulé sbírky Sylvie Plathové Ariel, přeložené Janem Zábranou, se zasekl do srdce básnířky, prozaičky a klasické filoložky Sylvy Fischerové i jejích dvou postav, přítelkyň, které se procházejí průhonickým parkem, aby jarním pučením a kvetením vyhnaly zaťaté spáry bolesti ze svých srdcí. O tom, jestli se jim to podaří, vypráví povídka Spár magnolie, kterou autorka napsala přímo pro rozhlas.

Hlavně nic neztratit

Prozaička Simona Bohatá (1965) prožila léta dospívání na Žižkově, který ji ovlivnil stejně jako pražská hudební a divadelní scéna osmdesátých let. Po maturitě na střední ekonomické škole nastoupila do prvního zaměstnání a zároveň byla přijata na Ježkovu konzervatoř, obor text a scénář, kterou však nedostudovala. Pracovala v Národní knihovně, v cestovní kanceláři i v různých soukromých podnicích, až zakotvila v malé rodinné designové firmě v Jindřichově Hradci. Kromě toho je i pracovní asistentkou osob s mentálním postižením. Dlouhá léta psala „do šuplíku“, mimo jiné i písňové texty. Knihy začala psát až ve svých padesáti.

Povídka Simony Bohaté Vyhlídka vypráví o kompromisech dvougeneračního rodinného soužití, zábavách starých dam i trpké samotě. Anna žije v domě s parádní vyhlídkou na celé náměstí, díky které ví, kde se co šustne. O svou pozorovatelnu se nechce nechat nikým připravit. Za žádnou cenu. I když se mladá rodina tísní v malém bytě pod ní a dvě malé děti se nebezpečně pletou pod nohy. Když ale usilujeme o to, abychom nic neztratili, ztratíme obvykle víc, než se dá ještě snést.

Každý si zvykne

Básník, prozaik a výtvarník Viktor Špaček (1976) vystudoval sochařství na VŠUP v ateliéru Kurta Gebauera. Jako prozaik debutoval sbírkou povídek Něco cirkusového (2015) a ve stejném roce mu vyšla i sbírka básní Nejasný rozměr. Pracuje jako výtvarník, knihovník, kurátor i lektor kurzů tvůrčího psaní. V těchto dnech mu v nakladatelství Host vychází nová povídková kniha s názvem Čistý, skromný život. Najdete v ní i příběh mladého manželského páru nazvaný Prádelna. Teodor je divný pavouk. Ale bývá s ním i zábava. Nemusí nic, neboť jeho žena se denně vžívá do role přičinlivé hospodyňky, třebaže jí není tak docela vlastní. Povídka o tíživé i rozčilující ambivalenci partnerských vztahů, která nedovoluje udělat konečný radikální řez.

Vymanit se z tvého vlivu

„Chtěl bych se vymanit z tvého vlivu: vyjít ze stínu, jenomže se bojím příliš prudkého slunce,“ píše vypravěč povídky Kosterní nález, pojaté jako koncept dopisu otci. Dopisu láskyplného i nesmlouvavého zároveň. Syn se musí vyrovnat s nečekaně vyjeveným tajemstvím, které se před ním – pečlivě zdokumentováno v kancelářských deskách – léta schovávalo na dně šatní skříně…

Autorem povídky Kosterní nález je prozaik, básník a esejista Petr Pazdera Payne (1960). V minulosti působil jako evangelický farář v Kadani a v Chomutově a v nedalekých vězeňských zařízeních. Přednášel základy etiky a kapitoly z dějin křesťanství na ČVUT v Praze, pracoval na Ministerstvu vnitra ČR i v Nadaci člověk v tísni. V roce 1997 založil nakladatelství Medard, jehož je jediným redaktorem. Z Paynovy rozsáhlé prozaické tvorby, pro niž je typická forma stylizovaných podobenství, jmenujme alespoň soubor autobiografických povídek Zvěsti (2002), novelu Lyonský omnibus (2003), soubor krátkých reflexivních próz Figury, figurace, figuranti a figuríny (2005), existenciální povídky Pouti a pouta (2011) nebo na Magnesii Literu nominovanou povídkovou knihu Průběžná ohledání (2014).

Humorem proti zlu

Už několik let píše básník, performer a výtvarník Patrik Linhart (1975) své „měsíční povídky“, autentické miniatury na hranici prózy a poezie, které bezprostředně zaznamenávají a reagují na vše prožité, viděné a slyšené. Poslední vydaný soubor těchto texů má název Jazyk ve lví tlamě (Větrné mlýny 2022) s podtitulem O cestě ze Lvova do Lemberka a ještě dál. Autor zde s charakteristickou jazykovou virtuozitou a smyslem pro groteskno reflektuje svůj pobyt v západoukrajinském Lvově, kde vedl kurs českého jazyka, zatímco na druhé straně Ukrajiny už tehdy zuřila válka.

Příběhy současných českých prozaiků si ve vltavské Povídce můžete poslechnout v týdnu od 23. května.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio

Související