Finále Concertina Praga: Čajkovský, Prokofjev nebo Sibelius. Poslechněte si nejlepší klavírní a houslové koncerty v podání mladých talentů

17. září 2021

V sobotu 18. září patřilo vltavské odpoledne začínajícím sólistům. V přímém přenosu jste si mohli poslechnout finálový koncert sólové kategorie soutěže Concertino Praga 2021. Na koncertě v pražském Rudolfinu vystoupili finalisté z Maďarska, Slovenska, Německa a České republiky. 

O přízeň mezinárodní poroty a titul Absolutní vítěz Concertino Praga 2021 se ucházeli Ildiko Rozsonits (klavír, Maďarsko), Ryan Martin Bradshaw (klavír, Slovensko), Mark Anthony Lewin (housle, Německo) a Jan Schulmeister (klavír, Česká republika)
Symfonický orchestr Českého rozhlasu řídil Vahan Mardirossian

Maďarská klavíristka Ildikó Rozsonits byla jako desetiletá byla přijata na Lisztovu akademii pro výjimečné mladé talenty v Budapešti a stala se nejmladší studentkou této školy. Na finálovém koncertě zahrála Klavírní koncert č. 1 Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. První klavírní koncert Petra Iljiče Čajkovského zazní v podání Ryana Martina Bradshawa, slovenského muzikanta, který od roku 2016 studuje na prestižní Vysoké škole hudebních a dramatických umění ve Vídni.

Čtěte také

Německý houslista Mark Anthony Lewin studuje na Hudební škole Carla Philippa Emanuela Bacha, absolvoval mistrovské kurzy u Michaela Erxlebena nebo Roelanda Gehlena a zkušenosti z nich zúročil také v Houslovém koncertu d moll Jeana Sibelia, který zahrál na koncertě v Rudolfinu. A Klavírní koncert č. 1 Des dur Sergeje Prokofjeva zahrál český finalista Jan Schulmeister, finalista soutěže Concertino Praga 2020 a držitel ceny EMCY.

Spustit audio

Související