Filmy zdarma. Podívejte se na dokumenty Heleny Třeštíkové, Sergeje Loznici a Michaela Madsena

22. prosinec 2016
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Život bývalé narkomanky Mallory. Puč v Sovětském svazu. Návštěva mimozemšťanů... Do konce roku 2016 můžete díky spolupráci s portálem dokumentárních filmů DAFilms vidět tři výrazné dokumentární filmy známých tvůrců, se kterými jsme mluvili ve vltavském vysílání.

Sergej Loznica je výrazná postava světového (nejen dokumentárního) filmu. Helena Třeštíková je prakticky synonymem časosběrného dokumentu v Česku. A Michael Madsen uvedl letos do českých kin neobvyklý snímek Návštěva o tom, jak se chystáme na mimozemskou návštěvu. Díla všech tří, snímky Událost, Mallory a Návštěva, teď můžete vidět zdarma přímo tady na našich stránkách.

Helena Třeštíková 13 let sledovala svoji hlavní hrdinku Mallory, která se po těžkých životních peripetiích a závislosti na drogách odhodlaně snaží vrátit do běžného života. Film Mallory, uvedený v premiéře na karlovarském festivalu, je tak kromě jiného filmem o naději, že každý má šanci změnit svůj život.

Film je dostupný ke zhlédnutí pouze na území ČR.

Čtěte také: Co přináší čas? Helena Třeštíková o tom točí filmy a svoji metodu popisuje v knize

Událost (Sobytie, režie Sergej Loznica) je dokument, který pracuje s archivními found-footage materiály. Přibližuje SSSR v době pokusu o převrat, při kterém se zastánci tvrdé komunistické linie pokusili sesadit Gorbačova a zastavit tak probíhající demokratické reformy. Pokus o puč vyvolal silnou reakci, díky které se nakonec nezdařil, nicméně přispěl k zániku Sovětského svazu na konci prosince 1991. Záběry z tehdejšího Leningradu zachycují i mladého Putina, který tehdy působil jako asistent starosty města.

Čtěte také: Sergej Loznica: Čas není lineární, neodpovídá tomu, co ukazují hodinky

Ve filmu Návštěva Michael Madsen rekonstruuje událost, která se zatím nestala. Jde o první setkání lidí s inteligentním mimozemským životem, který přistál na Zemi. Madsen hypnotizuje diváky stylizovanými pomalými obrazy. V rozhovorech s odborníky z NASA, agentury pro vesmírné záležitosti OSN, univerzitními profesory různých oborů Madsen nakonec zkoumá víc lidstvo než mimozemšťany.

Čtěte také: Můžeme lidem věřit? Ne. Režisér Michael Madsen zkoumá lidstvo

Další dokumentární filmy najdete ke zhlédnutí v rámci „best of 2016“ na webu www.dafilms.cz!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.