Film není lovesong a text prostupuje obrazem. Marienbad Film Festival jde po vzniku experimentů

8. červenec 2021

V ArtCafé mluví umělkyně Elena Pecenová a Laura Trenčanská o jejich vztahu k psaní, poezii a o tom, jak přemýšlejí nad prostupováním textu do vizuálního umění.

Šestý ročník Marienbad Film Festivalu zaměřený na experimentální a nezávislou tvorbu uvede kromě dalšího i filmy, které jsou provázané s aktem psaní. Třetí blok sekce Forum Marienbad s podtitulem Film není lovesong představí snímky Laury Trenčanské, Eleny Pecenové a Jana Kvíze. Ty kombinují různé umělecké formy a často se vztahují k textu, ať už jde o texty autorské či převzaté. Dramaturg sekce Forum Marienbad Tomáš Vobořil vysvětluje: „Víc než usazený experiment nás v této sekci zajímá moment, kdy experiment vzniká.“

Jde nám o to představit umělce z různých kontextů.
Tomáš Vobořil

Snímek Třpyt! vznikal tak, že si Laura Trenčanská zapisovala různé situace, které se jí děly, poté tyto fragmenty přetvořila v delší fikční příběh a experimentovala s ním v obrazové formě. „Texty si zapisuji do sešitů nebo do mobilu a postupně se je snažím skládat v koherentní celek,“ říká Trenčanská.

Z filmu Laury Trenčanské Třpyt!

Elena Pecenová ve svém filmu Poslední lovesong z muzikálu náhod kombinuje voiceover, titulky a obraz. „Něco říká jazyk a něco jiného obraz, vzájemně se mohou doplňovat. Je pro mě zajímavé s tím experimentovat,“ dodává Pecenová.

Filmy obou autorek, které se budou v Mariánských Lázních promítat v pátek 9. července, nabízejí jiný pohled na filmové médium a rozvracejí klasickou naraci. Jde o mnohovrstevnatá audiovizuální díla, která diváci v klasických kinech uvidí jen zřídka.

Marienbad Film Festival začíná ve čtvrtek 8. července a pokračuje do neděle 11. července 2021. Letošní ročník se odehrává v hotelu Lesní mlýn v Mariánských Lázních. Součástí festivalu je i online audiovizuální platforma Kino Soumraku, která v průběhu festivalu slouží jako doplňkový kinosál pro diváky, kteří se na místo dění nedostaví osobně.

Pořad připravila: Agáta Hrnčířová
Hudbu vybrala: Anna Kolářová
Spustit audio

Související