Film Bába z ledu: Očistné i radostné překonání strachu

23. únor 2017

Bába z ledu se jmenuje nový film režiséra Bohdana Slámy, který se právě dostává do českých kin. Název odkazuje k jednomu z motivů snímku, kterým je otužování.

Není to hlavní motiv, spíše kulisa k rozehrání tragikomického příběhu matky Hany, jejich dvou dospělých synů a nového přítele Broni, který žije v autobuse se slepicí.

„Měli jsme osm verzí scénáře. Slepice je ve filmu symbol, jako lidi patříme ke zvířatům více, než si myslíme. Noření do vody je odvěký očistný rituál, který lidé podnikali vždy. Sám do studené vody občas chodím. Vím, jak je to očistné a úžasné, když člověk překoná strach, vejde do vody, pak vyjde a zjistí, jaká je to obrovská radost. Každý ponor do vody je svým způsobem překonání strachu,“ vysvětluje režisér filmu Bohdan Sláma.

Hlavní roli ve filmu Bába z ledu ztvárňuje Zuzana Krónerová: „Postava Hany je mi blízká, je to žena v mém věku, která má dospělé děti. Jen vztahy v příběhu Hany nejsou moc dobré. Je tam něco zvláštního až nemocného. I já vidím kolem sebe hodně takových žen, které se beze zbytku obětují pro své děti a vnoučata. A netuší, že by mohly žít jinak.“

Ve filmu Bába z ledu hrají vedle Zuzany Krónerové a Pavla Nového například Marek Daniel, Václav Neužil, Tatjana Vilhelmová, Petra Špalková nebo Daniel Vízek.

Krónerová se zatím objevila ve všech filmech režiséra Bohdana Slámy. Jak říká, jeden v druhém našli zalíbení. „Mně se jeho scénáře velmi líbí, jsou o obyčejných lidech. Postavy a jejich charaktery jsou poznačeny velkou pravdivostí, někdy jsou ty vztahy drsné, ocitají se až v zoufalých situacích. Divák se na nich může i zasmát, ale postavy jsou i dojemné.“

Partnera Hany ve filmu hraje Pavel Nový. Podle scénáře se obě hlavní postavy ve filmu potkají náhodou. „Náhody rozhodují některé docela důležité věci. Někdy je náhoda blbec, někdy přeje připraveným. Protože jsem zažil hodně krušné chvilky v životě, nikdy se nemáme ptát, proč zrovna já. Jediná odpověď je: proto,“ soudí Pavel Nový.

03807382.jpeg
autoři: Tomáš Pilát , sch
Spustit audio