Filharmonie Hradec Králové a stanice Vltava pořádají festival Hudební fórum

4. listopad 2009

Magnetem úvodního koncertu pátého ročníku festivalu Hudební fórum Hradec Králové byl světoznámý polský skladatel Krzysztof Penderecki jako dirigent svých dvou symfonií, Páté a - v nové verzi - Osmé. Sál Filharmonie byl 3. listopadu vyprodán, provedení monumentálních, bohatě instrumentovaných kompozic přesvědčivé.

Vedle Filharmonie Hradec Králové, proslulé během sezóny i během tohoto podzimního festivalu soudobé hudby vynikající dramaturgií Marka Hrubeckého, se na prvním z pěti koncertů přehlídky podílel také Pražský filharmonický sbor připravený Lukášem Vasilkem a jako pěvečtí sólisté Iwona Hossa, Agnieszka Rehlis a Ivan Kusnjer.

Organizátoři zdůrazňují, že do festivalového programu vyhledávají tituly, které slaví úspěchy na zahraničních koncertních pódiích. Penderecki do této koncepce zapadl dobře.

Druhý koncert, nastudovaný rozhlasovými symfoniky, je 5. listopadu věnován dílu Bernda Aloise Zimmermanna, třetí (9.11.) Schubertově Zimní cestě v "komponované interpretaci" skladatele Hanse Zendera. Čtvrtý večer nabízí (11.11.) úpravy filmové hudby, jejímž autorem je Toru Takemitsu, a bude také patřit americkým skladatelům Johnu Adamsovi a Philipu Glassovi a tématu nukleární energie v jejich symfonickém zpracování. Poslední program (13. 11.) přinese 4. symfonii Witolda Lutoslawského a kompozice, které napsal Henri Dutilleux. Festival, výrazně "dramaturgický", uvádí pouze zahraniční soudobou hudbu, díla, která už uspěla - autory, kteří celý tvůrčí život ´hledají´, ale publiku nabízejí jen skutečné ´nálezy´, tedy díla, která nesou pokud možno trvalé hodnoty, jak uvedl ředitel spolupořádající stanice Vltava Lukáš Hurník, který je prezidentem festivalu. (Podrobněji viz audio.)

Stanice Vltava vysílá koncerty v přímých přenosech, v nabídce EBU se pak ve vysílání veřejnoprávních rozhlasů po světě dostávají až ke dvěma milionům posluchačů.

autor: Petr Veber
Spustit audio