Figurky. Ivan Trojan v rozhlasové komedii na motivy malostranské povídky Jana Nerudy

17. září 2022

Mladý doktor práv se s výhledem zodpovědné přípravy na koncipientské zkoušky přestěhuje do nového bytu, kde mu však koncentraci ruší další nájemníci domu, figurky rozličného temperamentu i zájmů, kterým je společná jediná věc – pro soustředěné studium paragrafů nemají nejmenší pochopení... Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Jiří Just
Osoby a obsazení: Doktor (Ivan Trojan), Morousek (Jan Novotný), Vilhelmová (Naďa Konvalinková), Provazník (Vladimír Krška), Otylie (Zuzana Petráňová), Domácí (Oldřich Velen), Malíř (Antonín Molčík), Malířová (Růžena Merunková), Pepík (Matěj Sviták), Hostinský (Jaroslav Moučka), Nadporučík (Jiří Klem), Sekundant (Petr Křiváček), Lékař (Rudolf Pechan) a Pouliční zpěvák (Petr Křiváček)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Hudba: Petr Mandel
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 1995

„Ano, na Malou Stranu se přestěhuju. Na tu poetickou klidnou Malou Stranu, mezi tiché, milé sousedy, někam do zákoutí odlehlé ulice. …To bude rozkoš! Tichý dům, vzdušný byt, vyhlídka na dumavý Petřín – práce a mír. Zrovna cítím, jak se mi prsa šíří.“ Čerstvý třicátník, nesmělý advokátní koncipient Krumlovský, hledá tichý podnájem, ve kterém by se připravil na složení důležité zkoušky. Přestože má tu nejlepší vůli věnovat se jen a výhradně zákonům a paragrafům, zůstává ve studiu povážlivě stále na začátku. Zato významně pokročí ve známostech s malostranskými sousedy. Než se naděje, zaplete se do místních poměrů tak, že ho čeká souboj na šavle.

Čtěte také

„Figurky“ uzavírají Nerudovy Povídky malostranské a spolu s „Týdnem v tichém domě“ tvoří rámec celého cyklu obrázků ze života pražské čtvrti, kterou autor důvěrně poznal od útlého dětství. Na Malé Straně prožil Jan Neruda víc než třicet let, v roce 1934 se narodil v Újezdských kasárnách jako syn kantínského, léta pak rodina pobývala v Ostruhové ulici nejprve v domě U Dvou slunců, kde jeho otec dostal jako vojenský vysloužilec trafiku, po jeho smrti se Neruda s matkou přestěhoval do domu U Tří černých orlů. Znalost malostranské čtvrti a jejích obyvatel tvoří základ velké části Nerudovy povídkové tvorby. V Povídkách malostranských složil nejen hold místu svého mládí, ale zároveň otevřel cestu moderní české povídce.

Osudy advokátního koncipienta Krumlovského se dočkaly dvou filmových zpracování (1938 režie Jiří Slavíček; 1981 režie Jiří Krejčík). Pro rozhlas povídku zdramatizoval Jiří Just v první půli 90 let. Režisér Vlado Rusko obsadil do hlavní role Ivana Trojana, kterému zdatně sekundují Naďa Konvalinková, Jan Novotný, Antonín Molčík, Růžena Merunková a další.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související