Festivalem křížem krážem

8. červen 2002

Magdalena Kožená, belgický dirigent Jos van Immerseel, Marek Štryncl a Musica Florea zahájili v sobotu 1. června na zámku ve Žďáru nad Sázavou již 7. ročník stále prestižnějšího Mezinárodního hudebního festivalu třinácti měst Concentus Moraviae.

Téma letošní přehlídky - Morava a Vídeň v období baroka a klasicismu - představuje podle dramaturgyně festivalu Barbary M. Williové "dosud ojedinělý pokus o zmapování hudebního života určité dějinné epochy na území Moravy a současně o rekonstrukci kulturních souvislostí v novějších dějinách zničených". Na krásných místech moravských měst tak zaznějí ve více než třech desítkách koncertů skladby, které právě v těchto místech kdysi na objednávku vznikly.

Mikulov

V týdnu od 10. června se v programu Concentus Moraviae objevuje hned několik pozoruhodných koncertů. V úterý 11.6. se v kapli hrobky Dietrichsteinů v Mikulově uskuteční jedinečný koncert renomovaného českého varhaníka Jaroslava Tůmy, který v dílech J.J. Frobergera, V. Lübecka, Jana z Lublina, ale i J.S. Bacha představí nevšední klávesové nástroje středoevropského baroka, například klavichord nebo varhanní pozitiv.

V neděli 16.6. na zámku v Moravském Krumlově, přímo v prostorách, kde je umístěna Slovanská epopej Alfonse Muchy, vystoupí Camerata Cracovia. Pod vedením Ireneusze Trybulece představí tento špičkový polský soubor hudbu ze 17. století z polských a moravských archivů, například v Kroměříži uložené houslové sonáty polského skladatele Dobelia či vokální skladby Itala Bassaniho.

Soubor Camerata Cracovia

.

.

.

.

A to nejlepší na závěr: ve středu 12.6. ožije Kamenný sál zámku v Třebíči tóny kladívkového klavíru Angličana Charlese Spencera a písněmi interpretovanými rakouskou mezzosopranistkou Bernardou Finkovou. Návštěvníci se mohou těšit jak na výběr ze Schubertových písní, tak na písňovou tvorbu V.J.Tomáška a jeho žáka J.V.H.Voříška.

Mezzosopranistka Bernarda Fink
autor: (miš)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.